Fransk spesialpoliti i aksjon utenfor Paris i etterkant av Charlie Hebdo-angrepet i januar 2015. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix 

Frankrike har vedtatt en ny antiterrorlov som blant annet gir franske myndigheter rett til stenge moskeer med ekstremist-forbindelser.

Den franske nasjonalforsamlingen vedtok onsdag med overveldende flertall en ny og strengere antiterrorlov som skjerper de eksisterende sikkerhetslovene i landet.

Den nye loven erstatter dagens unntakstilstand som ble innført etter terrorangrepene i Paris i 2015, og innebærer blant annet at politiet får utvidet myndighet til å sette folk i husarrest, gjennomføre razziaer, stenge moskeer og forby offentlige møter på bestemte steder.

Lovforslaget ble fremmet av regjeringen og ble onsdag vedtatt i senatet, det ene kammeret i det franske parlamentet, med 244 mot 22 stemmer. 73 representanter avsto fra å stemme. Lovforslaget har tidligere blitt vedtatt av nasjonalforsamlingen, som er det andre kammeret i parlamentet.

Innenriksminister Gerard Collomb har tidligere sagt at loven er «et permanent svar på en permanent trussel».

Den nye antiterrorloven var blant valgløftene til Emmanuel Macron i hans valgkamp, men venstreorienterte og menneskerettsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch mener den er overdrevent streng.

Ifølge Macron holder loven seg innenfor Frankrikes vurderinger og prinsipper. Politiet får nå et helt nødvendig regelverk for å kunne slå ned på den islamistiske terroren som har drept flere hundre franskmenn de siste årene, mener han.

Bare ved terroren i Paris i november 2015 ble 130 drept og over 350 såret.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂