Frankrikes president Emmanuel Macron sa onsdag i en tale i anledning 65-årsjubileet for den femte republikks forfatning, at retten til abort skal nedfelles i grunnloven «så snart som mulig».

– Måtte vi klare å komme frem til en formulering som forener nasjonalforsamlingens og senatet synspunkte som henholdsvis går inn for å nedfelle «retten» og «frihet» til svangerskapsavbrudd «så snart som mulig».

Rett eller frihet til abort

Da USAs høyesterett underkjente retten til abort i juni 2022, la den franske venstreside og presidentens leir frem hvert sitt forslag om å innlemme retten til abort i Frankrikes grunnlov.

Det venstreorienterte partiet La France Insoumise la frem et lovforslag for parlamentet og det ble vedtatt med overveldende flertall, men Senatet endret forslaget og erstattet begrepet «rett» med «frihet» til å ta abort.

Macron lovet i begynnelsen av mars å inkludere abortrettighetene i et «forslag om grunnlovsrevisjon» – hvilket han fremdeles jobber med syv måneder senere.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.