Frankrike er første land i verden som har tatt inn «garantert frihet» til å ta abort i konstitusjonen. Bare 72 av 852 parlamentsmedlemmer stemte imot.

Flere andre land i verden har skrevet inn ymse varianter av såkalte reproduktive rettigheter i grunnloven sin. Men med mandagens vedtak ble Frankrike verdensledende i abortspørsmålet, som eneste land som spesifikt nevner fri abort i grunnloven. Eller IVG, «frivillig avbrytelse av svangerskap», som det forkortes til på fransk.

Politisk melding på Eiffeltårnet

Da vedtaket var et faktum, ble det tydelig at Eiffeltårnet brukes politisk: Det ble lyst opp med budskapet «Min kropp, mitt valg».

– Historisk! En seier for feminismen, ble det jublet på Place du Trocadero, der man kunne overvære stemmegivningen på storskjermer direkte fra Versailles-slottet.

– Vi sender et klart budskap til alle kvinner: Din kropp tilhører deg, og ingen kan bestemme over deg, sa statsminister Gabriel Attal til parlamentarikerne.

President Macron sa at Frankrike med endringen sender et «universelt budskap», med andre ord et stikk rettet spesielt til land som er mer restriktive med retten til å avlive fostre i mors mage.

Det var etter at USA begynte å innføre vedtak som svekker retten til abort at Macron lovet velgerne at de skulle få rettigheten grunnlovsfestet. Hele 85 prosent av befolkningen har støttet Macron i spørsmålet.

– Misbruker grunnloven

Kritikerne, blant dem Marine Le Pen i partiet Rassemblement National, mener Macron misbruker grunnloven til å score politiske poeng overfor venstresiden før neste valg.

Le Pen avviser at vedtaket kan kalles historisk, siden motstanden mot kvinners rett til abort i Frankrike har vært minimal i lang tid. Abort ble avkriminalisert i 1975. Abortloven er blitt endret hele ni ganger siden da, og hver eneste endring har utvidet adgangen til å ta abort.

Ba for livslysten

Paven og den katolske kirken er naturlig nok skuffet. Det franske bispemøtet oppfordret til faste og bønn mens grunnlovsavstemningen sto på, melder Le Figaro. Biskopene peker på at Frankrike er det eneste landet i Europa der antallet aborter har økt de siste to årene.

– Vi ber spesielt for at medborgerne våre finner tilbake til lysten på livet, til å gi liv, til å motta og ledsage [nye] liv, til å få og oppdra barn, lød det i uttalelsen fra bispemøtet.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.