Frankrike lanserer en pakke med tiltak i lovs form som skal bekjempe illegal migrasjon. 

Regjeringens opprinnelige forslag er en balansegang som skal tilfredsstille venstresiden – som amnesti for papirløse arbeidere i visse bransjer – og elementer som skal tilfredsstille høyresiden – som å gjøre det enklere å utvise radikaliserte migranter, samt gjøre opphold betinget av forpliktelse til å «respektere republikkens verdier».

Innskjerpninger fra høyre

Da lovforslaget ble lagt frem for senatet ble flere skjerpende tiltak tilføyd av konservative parlamentarikere, blant annet ble mulighetene for å deportere illegale migranter styrket, det blir flere restriksjoner og en maksimal kvote på familiegjenforening – og staten vil ikke lenger automatisk betale for migrantenes helsetjenester. 

Forslaget skal nu sendes tilbake til Representantenes hus. Blir endringene godkjent der vil president Macron kunne undertegne loven.

Kritikk av migrasjonspolitikken 

Innstramningen av lovene kommer i kjølvannet av økende kritikk av Frankrikes migrasjonspolitikk. Tidligere iår brøt det ut voldelige masseopptøyer i franske byer der muslimer satte fyr på kirker og butikker. 

I 2021 ble det avslørt at regjeringen allerede dengang hadde brukt over en milliard euro på helsetjenester for illegale migranter. Dette har vært en kilde til kritikk fra konservative opposisjonspolitikere som mener kun nødvendig helsehjelp skal dekkes. 

Endringene blir godt mottatt av innenriksminister Gerald Darmanin som tidlig i karrieren migrerte fra den konservative side til Macrons leir. Han mener at de nye bestemmelsene ville gjort det mulig å utvise Mohammed Moguchkov fra den hovedsakelig muslimske regionen Nord-Kaukasus i Russland, som knivstakk en lærer i Arras i forrige måned.

Usikkert utfall

Men det er langt fra sikkert at forslaget blir vedtatt i nasjonalforsamlingen der ingen av sidene har flertall.

Sacha Houlie, et venstreorientert parlamentsmedlem i Macrons Renaissance-parti og leder av lovkomiteen, har sagt at parlamentet vil gjenopprette «hele den opprinnelige teksten».

Sosialistenes leder Olivier Faure kalte lovforslaget «skammelig», men ute i befolkningen er motstanden mot immigrasjonen betydelig.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp billetter til lesermøtet!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.