Frankrikes president Emmanuel Macron foretok torsdag en omrokering av ministrene som har ansvar for viktige innenrikspolitiske porteføljer som utdanning, bolig og byutvikling.

Dette som en konsekvens av opptøyene som rystet landet for tre uker siden, skriver Reuters.

Macron har slitt med å komme i gang med sin andre regjeringsperiode, som har vært preget av innenrikspolitiske kriser, blant annet flere måneder med protester mot pensjonsreformen og fem dager med opptøyer etter at politiet drepte en tenåring av algerisk og marokkansk opprinnelse i en trafikkontroll.

Den mest profilerte endringen skjedde i utdanningsdepartementet, der Pap Ndiaye, en universitetsekspert på svarte studier som hadde blitt utsatt for angrep fra den konservative høyresiden, ble erstattet av budsjettminister Gabriel Attal (34).

Attal, som er en stigende stjerne blant macronistene, ble Frankrikes yngste regjeringsmedlem med sine 29 år da han kom inn i regjeringen i 2018.

Som regjeringens talsmann fikk han rykte på seg for å være en slagferdig og politisk skarpsindig lojalist, før han ble utnevnt til den mektige budsjettporteføljen.

Macron gjenoppliver også bydepartementet og utnevner Sabrina Agresti-Roubache, en lovgiver av nordafrikansk opprinnelse som er født i en av Marseilles nordlige boligblokker. Ordføreren i Dunkerque ble hentet inn for å lede boligdepartementet.

Ubekreftede meldinger: Offiserer har gitt Macron ultimatum – gjenopprett ro og orden innen 48 timer

Den nye helseministeren, Aurelien Rousseau, ble hyllet for å ha ledet det offentlige helsevesenet i Paris-regionen under covid-19-pandemien, før han ble statsminister Elisabeth Bornes stabssjef i fjor.

Borne, finansminister Bruno Le Maire, utenriksminister Catherine Colonna og innenriksminister Gerald Darmanin forble alle på sin plass.

I en peptalk til sine egne lovgivere onsdag kveld sa Macron at regjeringen burde avstå fra å komme med impulsive reaksjoner på opptøyene og heller se nærmere på hva som skjedde før de utarbeider en ny politikk, som han sa ikke bare kunne bestå i å bevilge mer penger til byfornyelse eller flere politifolk.

– Vi er opptatt av kontinuitet, men la oss ikke late som om det ikke har skjedd noe som har lamslått landet i noen netter, sa han.

Omrokeringen markerer at mange personer fra det sivile samfunn, som er et av kjennetegnene ved Macrons løfte om å fornye fransk politikk i 2017, har forlatt regjeringen, mens nykommerne for det meste allerede har politisk erfaring fra parlamentet eller som ordførere.

Det viser også Macrons begrensede handlingsrom etter at han mistet flertallet i parlamentet ved valget i fjor.

Macron har ikke klart å overbevise det konservative partiet Les Republicains om å gå sammen med minoritetspartiet hans for å danne en regjeringskoalisjon, og vil derfor fortsette å vedta lovgivning på ad hoc-basis, lovforslag for lovforslag.

Macron bestemte seg denne uken for å beholde Borne ved roret i regjeringen, til tross for at politiske rivaler og til og med enkelte regjeringsmedlemmer krevde at hun skulle gå.

Andre personer som har vært pinlige for regjeringen de siste månedene, deriblant en juniorminister som poserte på forsiden av Playboy under pensjonsreformkrisen, har forlatt regjeringen.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.