Over hele Vesten presser venstresiden på for å gi ikke-statsborgere stemmerett ved lokalvalg.

I Frankrike er det fremmet et grunnlovsforslag som om det går igjennom, vil gi alle utlendinger stemmerett ved kommunevalg.

Lovforslaget møter hard motstand fra konservative som advarer om at hvis det vedtas, vil det få alvorlige konsekvenser for hele landets fremtid.

EU-borgere registrert bosatt i Frankrike har stemmerett ved lokalvalg. Parlamentsmedlemmet Sacha Houlié som representerer Emmanuel Macrons parti «La République En Marche!» – som fornylig er omdøpt til «Renaissance» – foreslår at utlendinger ikke bare skal kunne stemme, men også stille til valg:

– Denne anerkjennelsen er lenge tiltrengt og det er noe vi skylder dem som lenge har bidratt til dynamikken i vårt samfunn, sier Houlié og fordømmer det han betrakter som diskriminering mellom ulike kategorier utlendinger.

Fra konservativt hold hagler kritikken over den foreslåtte endringen av valgloven.

– Jeg vil av all makt motsette meg dette prosjektet. Jeg kan ikke se for meg at utlendinger utenfor det europeiske fellesskap skal kunne påvirke sammensetningen av våre folkevalgte organer, sier Eric Ciotti, varamedlem av parlamentet for Les Republicans og kandidat til vervet som partiformann for republikanerne.

Marine Le Pens parti var også raskt ute med motstand mot lovforslaget:

– Mens innenriksminister Gérald Darmanin hisset opp mediene over den mislykkede utvisningen av en islamist, la Macrons folk i hemmelighet frem et lovforslag om stemmerett for utlendinger, det vil si den endelige avskrivningen av Frankrike som franskmennenes land. De vil møte National Rally på veien! skrev Jordan Bardella, formann for National Rally.

Forslaget om å la utlendinger fra land utenfor EU stemme ved franske valg har helt fra president Hollandes periode, vært en kampsak for venstresiden. Venstrepartier som ganske ensidig fremmer masseinnvandring i hele Vesten, har lenge skjelet mot innvandrere for å sikre seg velgere. 

Data fra forrige valg viser at 85 prosent av muslimene stemte på Macron. Man kan altså ikke se bort fra at noe av motivasjonen bak å gi ikke-statsborgere i hovedsak fra den tredje verden stemmerett, er å konvertere innvandrerne til egen velgerbase. I Macrons funksjonstid har immigrasjonen økt. Over 400 000 migranter tar seg inn i landet hvert år.

Det er tegn på at Macron selv ikke nødvendigvis er med på ideen idet hans meget lojale innenriksminister uttaler seg skeptisk til den:

– Innenriksministeren er sterkt imot en slik lovendring, sa en tjenestemann ved innenriksdepartementet.

Selv om lovforslaget skulle gå igjennom, er det fremdeles en lang vei å gå. Forfatningsendringer krever folkeavstemning.

https://twitter.com/JeffGruner5270/status/1557267685670617089?s=20&t=_I4crg322hz8DtxqpTHY9g

 

 


Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.