Fransk politi sikrer åstedet ved Louvre-pyramiden i Paris, Frankrike, 3. februar 2017 etter at en fransk politimann skjøt en mann med machete og to bagger, på veg inn i Louvre. Foto: REUTERS/Christian Hartmann

Etter angrepet mot redaksjonen i Charlie Hebdo, 7. januar 2015 ble operasjon «Sentinelle» lansert. Dette angrepet fant sted svært nærme Place de la République, og fortalte myndighetene noe om sikkerheten og responstiden til landets mest sensitive steder og personer. Redaksjonen i Charlie Hebdo var mer forberedt enn de fleste på det utenkelige, men hva da med alle andre? Et massivt oppbud av bevæpnet politi og soldater har siden da preget gatebildet i Paris. Kineserne stopper foran Notre Dame og venter med selfien til de får med gruppen soldater med skuddsikre vester og våpen for ordinær krigføring.

Allerede i mars 2015 kunne finansminister Michel Sapin fortelle at operasjon «Sentinelle» kostet 930 millioner euro i året, dvs noe over 8,25 mrd. kroner. Noen usannsynlige påstander om at dette ikke skulle gå ut over økonomien ble da servert av ministeren Sapin. Prislappen kan uansett ikke ha blitt mindre siden den gang. Le Figaro skriver i dag at 2,200 militære bevokter Paris’ sentrum – 7000 for hele Paris.

De beveger seg rundt i gatebildet som på oppdrag. Det er også tilfellet. De endrer rutiner flere ganger om dagen, og tar aldri de samme rutene mellom sine poster flere ganger etter hverandre.

Det vil si, de opererer som i en kampsone.

Dette rapporteres samme dag som en egyptisk mann (29) forsøkte å ta seg inn i Louvre med machete og to bager.

Le Figaro – Le Figaro