Fransk politi befinner seg i nærheten av åstedet for halshuggingen i Conflans-Saint-Honorine utenfor Paris den 16. oktober 2020. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Læreren som fredag ettermiddag ble halshugget i en forstad til Paris av en ung muslim, hadde mottatt dødstrusler fra familiene til elever i klassen for å ha vist frem Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Læreren, som underviste i historie og geografi i ungdomsskolen, var også blitt anmeldt til politiet, og krav om at han skulle avskjediges fra stillingen var dessuten blitt rettet til rektor, opplyser Le Figaro.

Det var mens han underviste om ytringsfrihet at læreren hadde vist klassen karikaturene, og i den forbindelse gitt tilstedeværende muslimske elever adgang til å forlate klasserommet.

Lærere er nå i fare hvis de berører omstridte samfunnsspørsmål, sier den franske sikkerhetseksperten Éric Delbecque i et intervju med Le Figaro.

Drapsmannen sies å være en 18 år gammel mann av tsjetsjensk opprinnelse, som selv kunngjorde at den grusomme ugjerningen var hevn for fremvisningen av karikaturene. Han skal ikke ha stått på den såkalte S-listen over personer regnet som potensielle sikkerhetstrusler, men ha hatt befatning med politiet på grunn av kriminalitet.

Det er andre gang det begås et terrorangrep som kan knyttes til rettssaken mot de medsammensvorne ved terrorangrepet i Charlie Hebdos redaksjonslokaler i Paris i 2015. Rettssaken startet i den franske hovedstaden i begynnelsen av september, og i slutten av måneden skadet en 25 år gammel pakistaner bevæpet med en kjøttøks to personer utenfor satiremagasinets gamle lokaler i Paris.

De to angrepene nærer naturlig nok frykt for at de vil inspirere andre til å begå lignende terror.

Terrorangrepet denne fredagen er det 33. i rekken i Frankrike siden 2017, opplyser Le Figaro.

Totalt er det tale om rundt femti angrep med flere hundre døde siden de siste årenes islamske terrorbølge i landet begynte i 2012 med drapene i Toulouse. De to største fant sted i Paris den 13. november 2015 og i Nice den 14. juli 2016, der henholdsvis 131 og 86 mennesker ble drept.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.