Nytt

Oslos kanskje mest brukte turområde, Sognsvann, er svært preget av romfolkets forsøpling. Forhold som ligner mest på søppelfylling med en stank av avføring og urin, ødelegger et naturskjønt område. Osloborgere klager over forhold som ligner mest på en svinesti. En sti som strekker seg fra indre by, og opp til Marka.

Romfolkets støtteorganisasjon, Folk er folk, skjønner ikke helt hva som er skjedd ved Sognsvann. Vanlige Oslo-borgere bør ha innsett hva som er skjedd, for over alt hvor romfolket slår seg ned dukker det opp problemer med, nettopp, avføring og søppel. Dette skjer selvom det er satt opp fasiliteter for å forhindre forsøplingen. Romfolket benytter seg ikke av slikt.

– Vi vet ikke akkurat hva som har skjedd, men området har forfalt, vedgår Folk er folk. Nå lover de full opprydding.

Helt siden i sommer har flere hundre romfolk oppholdt seg i tilsynelatende provisoriske camper i områdene rundt Sognsvann i Oslo. Per dags dato finnes det mellom 30 – 40 bebodde camper i området. Mange av dem er vinterisolerte.

– Vi blir nedringt av Oslos innbyggere. De er fortvilet over forsøplingen og avføringen som ligger helt fra indre Oslo og opp til skogsområdene. Vi får daglig flere titalls telefoner angående ulovlig camping og problemene det medfører. Det er tragisk for alle parter, sier Rusken-general Jan Hauger til Nettavisen.

Han forteller at flere løsninger er forsøkt for å forhindre at søppel og avføring flyter i områdene rundt Sognsvann.

– Problemet er at fasilitetene som blir satt opp ikke benyttes. Rusken bruker nå 90 prosent av arbeidstiden på å rydde bort ulovlige camper, sier han.

———————–

– Vi registrerer at stadig flere bosetter seg og at omfanget har økt de siste månedene. Vi håper derfor å få en kjennelse i løpet av uken, men dette vet vi foreløpig ikke om vil skje. Situasjonen nå er at området er forsøplet og kan ikke brukes slik det er ment. Nå benyttes det til toaletter og søppelkasting, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Romfolket har tidligere blitt kastet bort fra flere områder i Oslo, blant annet Årvoll, Vaterlandsparken og Sofienberg Kirke. Nå gjenstår det å se om de nok en gang må pakke sekken og finne seg nye steder å sove.

Turområdene rundt Sognsvann er i fritt forfall. Det frister lite å ta med familien på tur der. Utviklingen kan umulig gjøre Oslo mer attraktiv.

Det er litt pussig å lese at folk fra fremmede land som er uten penger, reiser frem og tilbake mellom hjemlandet og Norge.

Få meter fra turstiene rundt Sognsvann slår stanken av urin og avføring mot undertegnede. Hjemmelagde telt, matrester, madrasser, søppelsekker og avføring ligger side om side innover i skogen. Enkelte steder ligger det flere hundre søppelposer dumpet i store hauger.

De fleste av leirene er tomme på dagtid, men Nettavisen møter en kvinne, Maria, som forteller at hun har bodd i en av campene i tre måneder. Hun planlegger å dra hjem i jula, men ønsker å komme tilbake på nyåret. På spørsmål om hvor hun skal bo peker den middelaldrende kvinnen på teltområdet.

– Jeg har ingen penger og ikke noe annet valg. Det finnes verken arbeid eller penger i hjemlandet, forteller hun på gebrokkent engelsk.

 

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3512409.ece