Slik ser det ut under og ved Sinsenbrua før kommunens folk kommer og rydder. (Foto: privat)

Tilreisende sigøynere camper og forsøpler i Oslo som før. Problemet har vært diskutert lenge, men det eneste man har fått gjort er å bevilge 10 millioner til opprydding.

Nordre Åsen borettslag på Sinsen har slitt med at hekkene er blitt brukt som toaletter, og i fjor fjernet de deler av hekkene på fellesområdet fordi de stadig fant avføring der.

Borettslagsleder Kjersti Hovland har flere ganger fått klager fra beboere som har hatt folk sovende under balkongene sine, og for bare noen dager siden fjernet politiet et speil og en servant som var festet til et tre.

– Romfolk slår leir under Sinsenbrua. Det virker ikke å være noe noen kan gjøre med saken, sier Hovland, som har vært i kontakt med kommunestyret flere ganger for å få til en bedring på situasjonen, som har vært uendret over flere år, sier Hovland til TV2.

Ifølge Rusken, som står for Oslo kommunes rydding av byen, er problemet like stort i år som tidligere.

– Hver eneste morgen får vi klager over overnatting i byen og i skogene rundt. Vi har mer enn nok å gjøre. Det er særlig snakk om forsøpling og tilgrising, avføring og liknende, sier Rusken-sjef Jan Hauger til TV 2.

Eiendeler i hekkene. Søppel på grøntområdene. Hovland i Nordre Åsen borettslag er dritt lei.

Hun har noe imot romfolk eller folk som sover ute, men påpeker at all søpla tiltrekker seg skadedyr, rotter og liknende, og at det er veldig utrivelig før det ryddes.

Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Bystyret, mener noe bør gjøres med situasjonen.

– Vi har ved flere anledninger foreslått å innføre tiggerforbud, noe som blir nedstemt av det politiske flertallet i Oslo hver gang. Vi mener dette ville hindre tilstrømningen av bostedsløse til Oslo. Deretter har vi foreslått å opprette et innsatsteam som kan være ute i de områdene der mange overnatter ulovlig for å hindre opprettelsen av leire. Dette har heller ikke skjedd, sier Lae Solberg til TV 2.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener det ikke er aktuelt med hverken tiggerforbud eller noen kommunal romleir.

– Det er selvsagt ikke akseptabelt at folk opplever søppel og avføring i nabolaget eller grøntområder på grunn av ulovlig overnatting. Det sittende byrådet har hatt en kraftig opptrapping av innsatsen på dette området og la i mai frem 11 tiltak for å bedre forholdene, sier han.

Staten og kommunen skal på befaring ved Sinsenbroa i midten av august for å se på hva de kan gjøre for å eventuelt bedre situasjonen.

 

TV2: Naboene fortviler over romleir under Sinsenbrua – møtes av søppel og avføring om morgenen