Nytt

opptøyer-paris-stalingrad

Fransk opprørspoliti måtte fredag kveld bruke tåregass for å skille partene fra hverandre etter at det brøt ut voldelige sammenstøt mellom migranter og borgervern nedenunder metrostasjonen Stalingrad sentralt i Paris, ikke langt fra de store jernbanestasjonene Paris Est og Gare du Nord.

Et opptak av sammenstøtet ble filmet fra en leilighet rett i nærheten.

Flere hundre personer sies å ha vært involvert i opptøyene, hvorav flere tidligere skal ha oppholdt seg i Calais, hvor Frankrikes regjering har gjort forsøk på å eliminere den beryktede «jungelen». Rundt ett tusen migranter overnatter provisorisk ved Stalingrad-stasjonen.

It is believed the fight started when a group of men threw objects at the migrants, who are sleeping rough by the station.

Le Parisien reported that riot police arrested a drunk man who is thought to have thrown the first missile that caused the mass brawl.

Fire skadede migranter ble brakt til sykehus.

Scener som dette kan forventes å bli forholdsvis vanlige i Europa i årene fremover. Noen vil oppfatte dem som antydninger til borgerkrig, andre som gnisninger mer i retning av raseuroen i USA for et halvt århundre siden (atter andre vil fortsette å fantasere om integrering).

Begge sammenligninger vil inntil videre halte. For det første er krig uro på en helt annen skala enn denne.

Menneskestrømmen fra Afrika til Amerika tok for det andre slutt med avskaffelsen av slaveriet, og den hvite amerikanske befolkningen hadde en helt annen moralsk gjeld til de svarte enn dagens europeere har til migrantene fra Afrika og Asia. Islam har heller ikke blitt den samme faktoren i USA som i Europa.

Europa har derfor potensial til å bli adskillig mer messy enn USA noengang ble, særlig om den demografiske selvskadingen får vedvare.

 

The Telegraph Daily Mail Le Parisien