Barack Obama er ikke leder for hverken USA eller den frie verden. Han er leder for en internasjonal liberal elite som hyller prinsipper over konsekvenser, og selv befinner seg langt fra konsekvensene av egne handlinger.

Ett kriterium på denne liberaliteten er at man alltid velger prinsippene hvor disse kolliderer med realitetene.

Paris-terroren har rettet søkelyset mot migrantstrømmen og sikkerhet: Gjemmer terroristene seg i menneskestrømmen? Det er åpenbart at ingen har kontroll med hvem som kommer. Hvor mange ekstremister har sluppet inn?

Slike spørsmål opptar mange.

Men ikke Jean-Claude Juncker, Erna Solberg, Thorbjørn Jagland og Obama, for det finnes ingen slik forbindelse mellom migranter og sikkerhet. Det slo Obama fast.

Daily Telegraphs USA-redaktør var helt enig. Hun roser Obama for lederevern.

Ruth Sherlock, our US Editor, has this today on President Obama’s reaction to the Paris attacks:

For all his flaws, President Barack Obama has just shown himself to be the leader of the free world by refusing to bow to scaremongering and reminding people of the need for compassion at this difficult time.

He made a impassioned call for western nations not to equate the issue of refugees with the issue of terrorism:

«That’s what they’re fleeing,» Mr Obama said at a press conference in Turkey after the G20 meeting. «Slamming the door in their faces would be a betrayal of our values.»

As anti-immigration politicians in Europe and governors of states in America cite the Paris terror attacksas a reason for closing their doors to refugees, Mr Obama worked to reopen them:

«Our nations can welcome refugees who are desperately seeking safety and ensure our own security,» he said.

«And so we have to, each of us, do our part. And the United States has to step up and do its part.»

Men så kommer den virkelig interessante biten. Obama reagerer voldsomt på mennesker som mener deres land bør ta imot kristne fremfor muslimer. Han finner det fullstendig uakseptabelt og i strid med alt Vesten står for.

At Obama finner det så fordømmelsesverdig sier noe om at han ikke forstår forslaget. De kristne forfølges for sin tros skyld, og de er blitt forrådt av sine naboer. De har ingen som beskytter dem. Selv muslimer som flykter har intolerante holdninger til andre religioner, det ser man av flere tilfeller av trakasseringer og vold mot kristne fra muslimske migranter.

Hvis ikke Obama vet eller har hørt om dette lever han i en fantasiverden.

His most powerful words were reserved for those whom have suggested that western countries should take only «Christian» refugees. Visibly angry, he called the behaviour of political leaders who suggest there should «be a religious test for which person who’s fleeing from a war-torn country «shameful».

«That’s not American, it’s not who we are. We don’t have religious tests to our compassion,» he said. «I think it is very important for us right now, particularly those who are in leadership, particularly those who have a platform and can be heard, not to fall into that trap, not to feed that dark impulse inside of us.»

«And whether you are European or American, you know, the values that we are defending — the values that we’re fighting against ISIL for are precisely that we don’t discriminate against people because of their faith. We don’t kill people because they’re different than us. That’s what separates us from them.»

Lets hope the world takes heed.

Det har ikke vært noe lett G20-møte for Obama. Han reagerte på kritikk om at han ikke har hatt en heldig hånd med krigen mot IS.

På toppen av det hele kommer meldingene fra flere guvernører i USA om at de ikke ønsker noen syriske flyktninger etter Paris-terroren.

Rick Snyder, the Governor of Michigan, said: “Michigan is a welcoming state and we are proud of our rich history of immigration. But our first priority is protecting the safety of our residents.»

Mr Snyder, who a fortnight ago described himself as “the most pro-immigration governor in the country», said that he was acting in the best interests of his residents.

In a letter to Mr Obama, Greg Abbott, the governor of Texas, said: “I – and millions of Americans – implore you to halt your plans to accept more Syrian refugees in the United States.

“A Syrian ‘refugee’ appears to have been part of the Paris terror attack. American humanitarian compassion could be exploited to expose Americans to similar deadly danger. The reasons for such concerns are plentiful.»

Obama er også hyklersk m.h.t mottak av syrere. USA under hans ledelse har tatt svært få sammenlignet med Europa. 27 stater nekter å ta imot syriske flyktninger. USA har kun tatt imot 1500 syriske flyktninger siden 2011.

140613obama

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11997820/Paris-France-terror-attacks-isil-suspects-Syria-Raqqa-boming-arrests-live.html

http://edition.cnn.com/2015/11/16/world/paris-attacks-syrian-refugees-backlash/index.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂