Dårlig debatt-klima: Palestina-demonstrasjon i Oslo. Foto: Emilie Holtet / NTB

Politikere på det danske Folketinget sier i en undersøkelse at de har blitt truet som følge av krigen mellom Israel og Hamas.

Midtøsten-konflikten har lenge skapt sterke følelser. Dette har tiltatt betraktelig etter opptrappingen som fant sted etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober i år.

Spesielt på den propalestinske siden har engasjementet og sinnet økt så sterkt at det er blitt en utfordring for den alminnelige politiske debatten.

Det å erklære støtte til Israel, eller bare å gi uttrykk forståelse for Israels situasjon, fører nå ofte til sterke reaksjoner og fordømmelser fra den siden som støtter palestinerne.

Ikke engang det å være kritisk til terrorgruppen Hamas og dens bestialske gjerninger, anses lenger som et legitimt synspunkt. Det møtes gjerne med frådende sinne og bortimot absurde beskyldninger om at man støtter «folkemord» og «drap på barn».

Dette er blitt meninger det rett og slett er blitt utrygt å fremme i det offentlige rom, man risikerer alt fra utskjelling og utstøtelse, til i verste fall trusler og fysiske angrep.

Det som starter som debatt, blir fort til stygge personangrep og karakteristikker.

Den type truende atferd og sinne mot meningsmotstandere man ser eksempelvis hos rasende arabere i gatene i Midtøsten, er blitt typisk også for debatten i det som skulle være frie og åpne samfunn i Europa.

Skremte politikere

Utviklingen bekreftes av en undersøkelse foretatt blant danske folketingsmedlemmer (tilsvarende stortingsrepresentanter).

NTB-Ritzau melder om saken.

Halvparten av de spurte sier de har mottatt trusler i forbindelse med krigen, skriver danske TV 2. 56 av totalt 179 folketingsmedlemmer har svart på undersøkelsen fra kanalen.

Flere av politikerne sier at de har mottatt brev med bilder av døde barn, og flere melder om hatmeldinger både i sosiale medier, på tekstmelding og epost.

Politikerne er ikke upåvirket av dette.

24 av de 56 sier at de nå avstår fra å delta i debatten om Israel og Hamas. En av dem er Jan E. Jørgensen fra partiet Venstre.

– Det er en debatt som er veldig, veldig ubehagelig, sier han til kanalen.

Truer demokratiet

Politikere i landets nasjonalforsamling lever av å debattere, deres yrke er å fremme politiske synspunkter. Når selv disse personene ikke lenger våger å delta i Midtøsten-diskusjoner, bør det ringe noe alarmklokker.

Det krever stort mot å si den usaklige mobben imot.

Man må spørre seg innvandrere fra Midtøsten og deres tilhengere, skal få bestemme utviklingen (og avviklingen) av demokratiet i Vesten.

Også i USA ser man disse tendensene, se artikkel under.

Les også: 

Hamas-mobben tar over etter BLM

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.