Lars Lilleby, leder for kontraterroravdelingen i PST. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

PST mener israelske mål i Norge er mer terrorutsatt. De ber folk være årvåkne og melde fra om de ser «noe rart». Som vanlig nevnes også «høyreekstreme» i denne forbindelse.

Mange har registrert det sinnet og den aggresjonen som vokser frem i en del muslimske miljøer i vestlige land, som følge av det som skjer i Midtøsten. Også i Norge har man sett dette.

Sinnet er imidlertid ikke rettet mot terrorist-gruppen Hamas som iverksatte en bestialsk massakre på over 1400 israelere, og dermed utløste en ny, blodig krig i regionen.

Det ville vært logisk om andre muslimer reagerer når slike ugjerninger utføres i deres navn.

Men dem man er rasende på, er ofrene for denne terroren, og jødene generelt.

Myndighetene i mange land er nå engstelige for hva dette til dels nokså irrasjonelle sinnet skal føre til, og frykten for terror mot jøder og jødiske eiendommer har økt.

Document omtalte PSTs pressekonferanse om dette tidligere i dag, se sak under.

Nå ber PST nordmenn om å være på vakt i hverdagen:

– Ikke gå og se ned i mobilen, se opp! Vi er avhengige av tips, sier strategisk analytiker Céline Schiøtt i PST til NTB.

NTB – Anna Nesje, Peter Tálos, Stian Drake melder om saken.

Céline Schiøtt ber videre folk følge med på nett og melde fra dersom noen virker truende. Det samme gjelder ting som er utenom det vanlige der man ferdes – for eksempel utenfor synagogen.

– Alt som virker rart, er verdt å merke seg, sier Schiøtt.

«Høyreekstreme» også i kikkerten

PST må sin vane tro også trekke inn de såkalte høyreekstreme i dette bildet. Man kan åpenbart ikke si ett negativt ord om islamistisk terror uten straks å «balansere» dette ved å nevne en ikke-spesifikk gruppe kalt «høyreekstreme».

For ifølge PST er det fortsatt ekstreme islamister og nettopp høyreekstreme som utgjør den største trusselen her i landet, nå også med krigen i Midtøsten som en mulig begrunnelse.

Det presiseres ikke hva de såkalte høyreekstreme har å gjøre med mulig terror fra Hamas-sympatisører, eller med Midtøsten i det hele tatt.

Mange vil mene at det ikke er helt lett å ta den delen av budskapet fra PST seriøst. Det fremstår som politisk korrekt tungetale.

– Trusselbildet vurderes fremdeles som moderat. Men vi vurderer at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er skjerpet, sier leder for kontraterroravdelingen Lars Lilleby i PST.

Det gjelder i første rekke bygninger, institusjoner og organisasjoner som representerer jøder eller Israel. Siden USA oppfattes som en av Israels sterkeste støttespillere, mener PST at trusselbildet er noe mer alvorlig også for amerikanske mål her i landet.

Det innebærer blant annet at politiet har mulighet til å styrke sitt arbeid med å beskytte disse målene.

Tiltak allerede iverksatt

Naturlig nok er flere tiltak allerede satt i verk, både i Oslo og andre byer.

Stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro, sier til Bergensavisen at den økte trusselen mot det jødiske miljøet har ført til tiltak i Bergens-området.

– Vi har økt vår dialog med jødene, og vi har iverksatt noen få tiltak som jeg ikke vil gå inn på konkret, sier Landro.

Ettersom Bergen verken har synagoge, forsamlingslokale for jødene eller ambassade, er det ingen bygg som trenger økt beskyttelse.

Allerede for et par uker siden sa politiet at de var opptatt av sikkerheten rundt jødiske institusjoner i Oslo og Trondheim.

– Følelser kan trigge terror

Céline Schiøtt i PST understreker at det så langt ikke er rettet noen konkrete trusler i eller mot Norge. Likevel mener hun man kan se en negativ utvikling.

– Det har vært jevnlige markeringer i Norge knyttet til konflikten, og disse er lovlige og fredelige. Likevel kan disse tiltrekke seg mennesker med radikale og ekstreme holdninger som ønsker å utnytte situasjonen, sier hun.

Hun minner om at rapporter fra krigssonen vekker sterke følelser hos alle, også hos ekstremister.

– Vi vet at dette kan trigge terrorhandlinger, sier hun.

Hun viser også til at både IS og al-Qaida har oppfordret til terrorangrep, og at krigen mellom Israel og Hamas ses på som en del av den globale jihaden, altså krigen mellom islam og Vesten.

Det er fortsatt svært uklart hvor de såkalte høyreekstreme kommer inn i bildet.

Følger med på propalestinske miljøer

– Vi lever i et demokrati, og det er lov å demonstrere og protestere innenfor de rammene som er lagt, understreker Lars Lilleby overfor NTB.

– Vi ser samtidig at det kan tiltrekke seg ekstremister, eller bidra til å radikalisere folk som ikke allerede er radikalisert, fortsetter han.

På spørsmål om han ser nye grupperinger i forbindelse med krigen i Midtøsten, avviser han det. Men han påpeker at PST nå følger ekstra godt med på både islamister og høyreekstreme her i landet.

– Jøder er i fiendebildet til begge, derfor er det viktig å følge med på begge sider. Det som skjer nå, kan trigge flere til å foreta seg noe, sier Lilleby.

Han vedgår at det nå er en vanskelig situasjon for PST, med krigen i Ukraina, situasjonen i Sverige og krigen mellom Israel og Hamas.

Les også: 

PST: Trusselbildet mot jødiske mål har økt

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.