Folk sitter ved al Wasl-kuppelen i Expo City i Dubai, der COP28 går av stabelen fra 30. november til 12. desember. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB.

FNs årlige klima­toppmøte er nummer 28 i rekken, og arrangeres denne gangen av De forente arabiske emirater. Hele 80.000 mennesker flys inn til Dubai, hvorav 167 er verdensledere, inkludert paven og kong Charles III – og atter en gang skal våre elitehelter redde kloden fra klima­endringer ved å fordele ekstreme mengder penger fra Vesten til Resten. Å tro at man endelig får vedtatt reelle kutt i fossil energi­produksjon og CO2-utslipp, er imidlertid helt på jordet:

Nå har BBC avslørt at Emiratene planlegger å bruke sin rolle som vert for COP28 til å drøfte olje- og gass­­avtaler med en rekke deltaker­land, siden de nå først er samlet på ett brett. I går publiserte BBC en artikkel som avslører interne dokumenter lekket til uavhengige journalister ved Center for Climate Reporting. Dokumentene er utarbeidet av Emiratenes COP28-team for møter med minst 27 utenlandske regjeringer i forkant av COP28-topp­møtet, som starter 30. november.

Forhandlinger om store olje­avtaler

Dokumentene inkluderer foreslåtte samtaler med for eksempel Kina – hvor Adnoc (Emiratenes statlige oljeselskap) «er villig til å samarbeide om evaluering av inter­nasjonale LNG-muligheter i Mosambik, Canada og Australia». Dokumentene viser også at Emiratene har forberedt samtaler om kommersielle muligheter for Masdar (det statlige selskapet for fornybar energi) i forkant med hele 20 land, herunder Storbritannia, USA, Frankrike, Tyskland, Nederland, Brasil, Kina, Saudi-Arabia, Egypt og Kenya.

Dokumentene tyder på at Adnoc står klar til å støtte Colombia i utviklingen av landets fossile energi­ressurser. Dokumentene inneholder også drøftelses­punkter utarbeidet av Adnoc og Masdar for to dusin land:

• Tidligere denne måneden ga Adnoc et tilbud på 2,1 milliarder dollar (1,7 milliarder pund) om å kjøpe en stor andel av Latin-Amerikas største petro­kjemiske selskap, Braskem. Den brasilianske miljø­ministeren skal ha blitt bedt om hjelp til å «sikre tilpasning og godkjenning» for Adnocs tilbud.

• Tyskland skal ha bli fortalt av Adnoc: «Vi er klare til å fortsette våre LNG-forsyninger til Tyskland.»

• Adnoc vil foreslå at Saudi-Arabia og Venezuela adopterer narrativet om at «det er ingen konflikt mellom bærekraftig utvikling av noe lands natur­ressurser og dets engasjement for klima­endringer».

UNFCCC er bestyrtet

FN-organet som er ansvarlig for klima­forhandlingene, heter UNFCCC, (FN er ikke så gode på akronymer som militæret, og enhver likhet med CCCP er helt tilfeldig). De sier til BBC at hoved­prinsippet for COP-arrangører og deres team er «plikten til upartiskhet». Forsøk på å gjøre forretnings­avtaler under COP-prosessene er et alvorlig brudd på atferds­standardene som forventes av COP-arrangører.

UNFCCC forventer at Emiratene handler uten egen­interesse, og landet «forventes å sikre at personlige synspunkter og over­bevisninger ikke kompromitterer, eller ser ut til å kompromittere, deres rolle og funksjoner som UNFCCC-representanter». Det spørs, for BBC har sett en e-post­utveksling der COP28-ansatte blir fortalt at Adnoc og Masdar-agendaen «alltid må inkluderes» i orienterings­notatene. Emiratenes COP28-team benekter dette overfor BBC. De benekter imidlertid ikke at de vil bruke COP28-møter til forretnings­samtaler, og avfeier kritikken med denne perlen: «Private møter er private.»

Møteplass for offentlige og private penger

Det blir nok mange slike «private møter» på COP-28: Sekretariatet inviterer nemlig selv bedrifter til å betale for plassering, akkreditering og taletid under FNs klima­toppmøte i Dubai, med sponsor­pakker på opptil 8,2 millioner dollar, tilsvarende 87 millioner norske kroner. Slik får private selskap fripass til den akkrediterte blå sonen hvor FN-topper og verdensledere samles, og slik bærer klima­toppmøtene stadig mer preg av å være inter­nasjonale forretnings­møter. Det burde ikke forbause noen som har hatt den minste kontakt med arabisk business­kultur.

Utviklingen er den samme som vi ser i Norge: Sammen­blandingen av offentlige og private interesser er uhyre lukrative, og er nå så tette at du ikke lenger kan se hvem som er hvem. Samtidig fortsetter presset for å hente ut 100 milliarder dollar årlig fra vestlige land som som kan «omfordeles» til resten av verden.

COP-møtene handler nemlig ikke om klimaet eller CO2-kutt. De handler om penger og makt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.