FNs generalsekretær António Guterres sa i sin tale ved åpningen av United Nations Climate Change Conference, COP28, som finner sted i De forente arabiske emirater, at «vi er vidne til klimakollaps i sanntid».

Historisk klimainnsikt

Guterres påpekte at samfunn over hele verden er blitt rammet av branner, oversvømmelser og skyhøye temperaturer:

– En måned før året er omme kan det allerede slås fast at dette er det varmeste år som noensinne er registrert i menneskehetens historie.

Poetisk Guterres

Portugiserne anser seg selv som «en nasjon av poeter», og den portugisiske sosialisten Guterres overgår de fleste av dem:

– Den rekordhøye oppvarmingen bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på verdens ledere. Og få dem til å handle. Det finnes et veikart for å begrense den globale temperaturøkningen og unngå klimakaos. COP er viktig for å få folk til å innse at vi beveger oss i feil retning. Det eneste som mangler, er politisk vilje.

U-land og ungdom blir med

FNs generalsekretær hevdet at verden har «potensialet, teknologien, utviklingen, kapasiteten og pengene til å gjøre det som må gjøres». COP28 vil insistere på at de utviklede land bidrar med 100 milliarder dollar årlig for å hjelpe fattige land å bekjempe og tilpasse seg klimaendringene.

Guterres har byttet ut Greta som ungdomsklimatisk rådgiver, med den hete tyveåringen Sophia Kianni. Som Bill Gates’ datters bestevenninde vet hun nok mye om hvor ille alt er. 


Konferansen varer frem til 12. desember.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.