Nordisk ministerråd er de nordiske regjeringenes offisielle samarbeidsorgan. Nå har de iverksatt et prosjekt for å kartlegge og styrke eldres klimaarbeid i de nordiske landene.

De som er 65 år eller eldre utgjør mellom 15 og 23 prosent av befolkningen i de nordiske landene – Island, Norge, Sverige, Danmark og Finland.

– Eldre utgjør en stor og voksende andel av befolkningen i de nordiske landene. Da er det også naturlig at de er involvert når klima i stadig større grad kommer på agendaen, og det kan ventes mye tøffere diskusjoner om blant annet oljepolitikken, sier BKAs generalsekretær Andrew Kroglund.

En rapport fra Nordisk ministerråd om «allerede eksisterende aktiviteter og nettverk i de nordiske landene», viser at både Norge, Sverige, Danmark og Finland har aktive organisasjoner som «dedikerer seg til kampen mot klimaforandringene», skriver Dagsavisen.

Besteforeldrenes klimaaksjon har suverent flest medlemmer, blant de organisasjonene hvor medlemstallene blir oppgitt, i rapporten.

«Besteforeldrenes klimaaksjon er en meget aktiv og stor organisasjon, som hadde 6.870 medlemmer i januar 2023. Organisasjonen ble stiftet i 2006 og har siden da vokset år for år», konstateres det i rapporten.

I Sverige, med om lag 4,7 millioner flere innbyggere enn Norge, er «Gretas Gamlingar» størst, med «et sted mellom 1.300 og 2.500 medlemmer».

SSB publiserer forskning som viser at CO2 ikke styrer Jordens klima­endringer

Den nevner også de svenske organisasjonene «Grandpartents for Future som «teller omkring 850 personer» og «Grandmas for Future» som er «en liten gruppe på 20 personer».

I år får BKA i overkant av to millioner kroner i statsstøtte, i tillegg til at de får medlemskontingent fra sine snaue 7.000 medlemmer.

Dette medlemstallet – som altså er stort i nordisk sammenheng, blekner likevel sammenlignet med at det er om lag 900.000 nordmenn som er 67 år eller eldre, ifølge SSB.

– Ulike spørreundersøkelser viser at eldre mennesker ofte er mer skeptiske til menneskeskapte klimaendringer, sier Kroglund.

Skepsisen er minst blant dem som er født etter 1989. Blant dem er det 85 prosent som mener at «klimaendringene i stor grad er et resultat av menneskelig aktivitet».

Blant dem som nærmer seg pensjonsalderen, eller allerede er pensjonister, svarer bare i overkant av 60 prosent det samme.

– Langt flere eldre må organisere seg og bli mer engasjert i klimaspørsmålet. De må ta klimaendringene inn over seg og endre eget atferdsmønster, sier Andrew Kroglund, og viser til at folk over 60 år er klimaverstingene ifølge en studie gjennomført ved NTNU i fjor.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.