Gjennomsnitts­temperaturer på Jorden. Illustrasjon: Robert A. Rohde / Berkeley Earth / CC BY 4.0 / Wikimedia Commons.

Til alles overraskelse publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag en artikkel som undergraver den vedtatte sannheten om at menneskelige CO2-utslipp styrer dagens klima­endringer og overstyrer naturens fremtidige klima­endringer. Gjennom statistisk analyse slår artikkelen fast at det er umulig å fastslå at våre CO2-utslipp har betydning i klima­sammenheng.

Dette slår beina under de mangelfulle matematiske modellene og prognosene som ligger til grunn for alt av kostbar klima­politikk og klimamål i Norge og EU, og som det angivelig er umoralsk å tvile på.

Analysen (som altså er umoralsk, ifølge folk som Gro Harlem Brundtland) er signert SSB-forsker John K. Dagsvik og den pensjonerte akademikeren Sigmund H. Moen, og er utført i samarbeid med Maria­chiara Fortuna. Alle tre har tung statistisk bakgrunn, og sammen har de analysert temperatur­data statistisk i mange år.

Allerede i innledningen til artikkelen, som du kan lese her, går det klokke­klart frem i akademiske vendinger at vitenskapen på ingen måte er avgjort:

– Formålet med denne artikkelen er å drøfte dette spørsmålet nærmere, nemlig om det kan sies å være bevist om deler av temperatur­økningen i løpet av de siste 200 år skyldes utslipp av klimagasser.

Dette er helt i tråd med viten­skapelig metode, som fordrer skepsis og utfordring av etablerte teorier.

Konklusjonen i artikkelen støtter også forsknings­resultater fra en rekke andre viten­skapelige miljøer, ikke minst Klima­realistenes Viten­skapelige Råd, som med stor faglig tygde slår fast at en økning på under 0,02 % CO2 umulig kan overstyre de naturlige klima­variasjonene, og ikke minst påstanden om at 0,01 % senkning av CO2-innholdet i atmosfæren vil skape et kaldere og stabilt klima i år 2100, slik det politiske målet med «klima­tiltakene» utrolig nok er.

Artikkelen sier:

– Et typisk trekk ved observerte temperatur­serier over de siste 200 årene er at de gjennom­gående viser lange sykler og en økende trend. Et sentralt spørsmål er om denne utviklingen er en del av en syklus som er analog til tidligere temperatur­variasjoner, eller om en systematisk endring av temperatur­nivået har funnet sted i løpet av denne perioden, som et resultat av menneske­skapte utslipp av CO2. Selv om temperaturene i de senere årene skulle vise seg å avvike systematisk fra variasjonene i tidligere tider, er det likevel en komplisert utfordring å tallfeste hvor mye av denne endringen som skyldes utslipp av CO2.

Det er høyst oppsikts­vekkende at norsk offentlighet publiserer slik «klima­fornektelse» av forskere som simpelthen har jobbet i fred. SSB er nemlig en offisiell statistikk­myndighet, og deres statistikker er viktige i politisk sammenheng.

Så når SSB i strid med tidligere praksis publiserer en statistisk under­søkelse som beviser at viten­skapen ikke er avgjort og sår særdeles alvorlig tvil om verdien av klima­politikken, så er det en bombe – til tross for at det handler om et såkalt discussion paper som SSB ikke nødvendigvis bifaller offisielt.

En bombe fra et tungt vitenskapelig miljø

I kapittel 3 diskuteres mulige kilder til dagens temperatur­variasjon, hvor sky­dannelse, strømninger i havene, havenes kapasitet til å lagre CO2 og variasjoner i solas magnetfelt har stor betydning. I kapittel 4 gir artikkelen en oversikt over egenskapene til klima­modellene (som ofte er i konflikt med hverandre og har hatt lav treffprosent i 30 år). Og i kapittel 5 testes disse klima­modellene statistisk – og det er her SSB har de tyngste fagmiljøene i landet.

Man må gjerne hevde at John K. Dagsvik og Sigmund H. Moen ikke er «klima­forskere», men de kan statistikk. Og den statistikken påviser langt på vei at de mangel­fulle og forenklede klima­modellene ikke er i stand til å skille mellom naturlige temperatur­­variasjoner kontra variasjoner som skyldes menneske­skapt CO2 i løpet av de siste 150 år.

Eller for å si det med deres ord:

– Denne analysen benytter den samme tilnærmingen som Dagsvik m.fl. (2020). Mens Dagsvik m.fl. (2020) ikke hadde temperatur­data for de seneste årene, benytter vi temperatur­serier i denne artikkelen som er ajourførte inntil 2021. Vi finner, i likhet med Dagsvik m.fl. (2020), at hypotesen om at temperatur­prosessen varierer tilfeldig rundt et konstant nivå, (stasjonaritet) ikke blir forkastet. Dette kan tyde på at effekten av CO2-utslipp de siste 200 årene ikke er sterk nok til å forårsake systematiske endringer i temperatur­svingningene.

En ekstremt kostbar hastverks­politikk bygget på vaklende fundament

Norge har brukt, bruker og vil bruke hundrevis, kanskje tusenvis, av milliarder kroner på å nå sine selvpålagte «klimamål» vedtatt i 2015 – uten å ville lykkes, siden målene er umulige å nå. Klima­politikken sysselsetter flere titalls tusen mennesker i offentlig og privat sektor, og myndighetene overfører hundrevis av milliarder kroner til private profitører som skal utvikle «klimatiltak» som vindkraft, solkraft, hydrogen og batterier, samtidig som man vil forby folk å kjøpe drivstoffbiler fra 2025.

Dette er gjennom­gripende, revolusjonær og ekstremistisk politikk, gjennomført i ekspress­fart, fullstendig uten risiko­vurderinger eller budsjett­kontroll. Og det eneste som ligger til grunn, er matematiske data­modeller, utformet av noen få mennesker i svært smale miljøer, som på sviktende grunnlag hevder at de forstår Jordens klima og dermed også kan beregne Jordens fremtidige klima hvis vi kutter CO2 og hvis vi ikke gjør det.

Dette er hele det syltynne fundamentet for EUs klima­politikk. Og artikkelen SSB har offentlig­gjort, viser at det er feil.

Det bør igjen innebære at all klima­politikk innstilles til mer forskning foreligger, for man risikerer å ødelegge både økonomi, natur, kraft­forsyning og nærings­livet med klima­tiltak til absolutt ingen nytte: Naturens klima­endringer vil fortsette uansett hva vi gjør. Det kommer imidlertid ikke til skje.

Det som kommer til å skje, er at SSB-artikkelen kommer til å bli gjemt og glemt fortere enn du kan si «klima­boble­økonomi». Sannsynligvis kommer Faktisk.no raskt på banen med sitt blytunge forsker­miljø (pun intended) for å slukke brannen. For ingen skal få ødelegge den enorme, korrupte penge­mølla som klima­politikken i virkelig­heten er. Det står om karrierer, prestisje og billioner av kroner.

Det er imidlertid godt å se at SSB fortsatt gir plass til ekte vitenskap. Det gir håp. Neste gang noen sier «viten­skapen er bevist», kan man altså svare at «SSB har publisert forskning som beviser at det er feil».

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.