Godkjente byggesøknader av fritidsboliger og fritidsleiligheter er ned 60 prosent. Hytteprodusentene nedbemanner og permitterer, men én aktør har funnet en åpning i luksusmarkedet.

Dette er et dramatisk fall, melder Dagens Næringsliv (DN).

Fram til 25. september i år har det bare blitt gitt 1614 tillatelser, sammenlignet med 4074 tillatelser på samme periode i fjor, viser tall fra Prognosesenteret og Statistisk sentralbyrå, som DN har fått tilgang til.

– Det er blitt registrert 60 prosent færre igangsettingstillatelser av fritidsboliger og fritidsleiligheter sammenlignet mot samme periode i fjor, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret til avisen.

Høye renter, generell høy inflasjon og de høye strømprisene har påvirket hyttemarkedet. Sekundærboliger får som kjent ingen strømstøtte, noe som har økt kostnadene for å eie en hytte kraftig for mange nordmenn.

Hytteeiere er vanlige folk, men fremstilles som kakser

Flere hytteprodusenter melder om nedbemanninger. Arbeidsplasser forsvinner når byggingen stanses opp.

– Hyttemarkedet er inne i en utfordrende periode. Det er usikkerhet blant de som ønsker å kjøpe seg hytte, grunnet rentehevinger, krig og ikke minst prisøkninger, sier daglig leder Magne Omsrud, i Hedda Hytter.

Hytteeiere risikerer samtidig store økonomiske tap på sin eiendom, særlig de som nylig har kjøpt og har stor gjeld.

Verst er det selvsagt for de som har hytte i NO2, som f.eks. Sirdal, som er hytteparadiset for mange som bor i Stavanger, Sandnes og områdene rundt.

Esten Kjølvang i Innlandet Treindustri produserer kostbare og luksuriøse laftehytter, og opplever vekst. Bedriften trosser markedet, og har nå startet eksport til Sverige.

Som alltid: De mest velstående klarer seg godt.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.