Knut Olav Åmås, direktør i stiftelsen Fritt Ord, mener vi har et problem med ytringskultur i det norske arbeidslivet.

– Jeg tror dette med at ledere legger litt bånd på seg, er et utslag også av at vi har et problem med ytringskultur i det norske arbeidslivet. Forskning de siste ti år viser at utviklingen går feil veg også. Folk som sier ifra, vanlige ansatte, opplever mer av sanksjoner og represalier enn for ti år siden, sier Åmås til NRK.

Fritt Ord-direktøren har en klar utfordring til NHO.

– Min mening over flere år har vært at partene i arbeidslivet ikke har tatt dette alvorlig. Det er ikke regler og lovverk som ikke er på plass. Det er selve kulturen, så nå må de ta noen initiativer for å sette søkelys på dette.

Forsker: – Å bruke woke som skjellsord er rasistisk

Mange tør ikke si sin mening før etter at de har sluttet i jobben, slik mange ledere gjør ved å skrive den egentlige sannheten i bøker osv.

– Det kan handle om instrukser, bedriftskultur, en frykt for at omdømmet til en bedrift blir skadet – og kanskje også en spenning på hva som kan tjene næringslivet på kort og lang sikt, mener Nina Melsom, direktør i arbeidsliv i NHO, om mulige årsaker.

Hun tror også at mange næringslivsledere opplever det offentlige ordskiftet som tøft, og at flere frykter for å bli mistenkeliggjort og misforstått.

Woke-kulturen som styrer ordskiftet i dagens samfunn, nevnes imidlertid ikke av noen som en årsak.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.