Sakset/Fra hofta

Rekken av personer som med gravalvorlig mine stiller seg bak Black Box er lang. Sistemann ut er leder av Fritt Ord, Knut Olav Åmås, som refser Erna Solberg fordi hun våger å forsvare sine kollegers hjem og familie.

Åmås mener Solberg bør holde seg for god til å mene noe om en kunstnerisk produksjon.

Vi kan bare kvittere: Leder av Fritt Ord bør holde seg for god til å mene noe om en så betent sak som stykket Ways of Seeing.

Uansett om Bertheussen har foretatt seg noe eller ei, handler teaterstykket om et grovt overtramp. Det er en krenkelse av privatlivets fred som vi ikke har sett eksempler på før.

Kulturminister Trine Skei Grande er selv svært opptatt av at ingen må fotografere hennes hus. Men hun mener politikerne ikke har noe med å mene noe om et teaterstykke. Det er i tilfelle en sak for politiet.

Ville hun sagt det samme hvis det var hennes hus?

Rød kardinal

Åmås liker å fremstå som moderat og klok. I virkeligheten forsvarer han det røde hegemoniet mot sunn konservativ kritikk.

– Det er veldig bra at politikere i alle partier er opptatt av ytringskultur og debattklima, men det bør de være på en generell og prinsipiell måte, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås til NTB.

– Her har de knyttet sin bekymring direkte til en sak der det er høyst uklart om de kjenner det omtalte teaterstykket godt nok. De trekker direkte årsak/virkning-slutninger i en sak som er under etterforskning, og der mange fakta er uklare, legger han til. (NTB)

Årsak-virkning

Det er venstresiden som trekker årsak/virkning-slutninger. Men de krever rett til å ha seg frabedt slutninger som berører dem selv.

Det er den ultimate hersketeknikk.

Erna var god og omsorgsfull da hun slo fast:

– Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves jo verre når familiene og hjemmene våre trekkes inn, fordi da rammer det de rundt oss, sa statsministeren da.

– Jeg tenker at de som har laget stykket, må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme eller i et satirisk program, fortsatte hun. (NTB)

Å henge ut folks privatliv har ingenting med kunstnerisk frihet å gjøre.

Listhaugs kval

Listhaug må ha blitt skvetten etter fjorårets facebook-bråk.

– Pia Maria Roll forsøker i dagens VG å framstille seg selv og Black Box Teater som offer. Hun og teateret har ansvaret for at justisminister Tor Mikkel Wara og flere andre personer ble utsatt for snikfilming i sitt hus og hjem, skrev stortingspolitikeren.

– Hun er ikke noe offer men en produsent av et teaterstykke som kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann og ikke kan føle seg trygg i sitt eget hjem, het det videre.

Listhaug slettet senere innlegget.

– Ettersom Tor Mikkels samboer nå er siktet i saken, vil jeg unngå at folk misforstår innlegget mitt, og derfor slettet jeg det, skriver Listhaug i en SMS til TV 2. (NTB)

Å slette innlegg i ettertid pga begivenhetenes gang, er et svakhetstegn.

Kontrovers bare når FrP sier noe

Åmås grumser til debatten når han påstår det er FrP-politikere som har skapt en opphetet debatt ved å ville straffe Black Box på pungen.

Fritt Ord-toppen viser til at toppolitikerne har stor påvirkningsmakt.

– Og dette teaterstykket ble jo en politisk sak ikke minst da Frp-politikere på flere nivåer erklærte at de ønsket å kutte støtten til Black Box Teater, som har vært arena for noen av oppsetningene av stykket. (NTB)

Dette er selve definisjonen på de rødes dominans: Når en FrP-politiker skriker «slutt å mobbe», drar venstresiden frem den kunstneriske frihet.

Skuespillerne bak Ways of Seeing hevder at ingen politikere i Europa blir valgt inn uten å være rasist eller islamofob: Men de sier ingenting om hva og hvem det er som truer den kunstneriske frihet i Europa. Hvem som lever med livvakter og har måttet forlate hus og hjem.

Det interesserer dem ikke.

Og heller ikke Åmås. Åmås har tatt solid parti mot høyrepopulismen, Donald Trump og FrP.

Den kampen er det han rykker ut for å delta i.

Fritt Ord er blitt en solid forsvarer av status quo og kunne godt endre navn.

Kierulf

Anine Kierulf hev seg også på: Hun vil også fortelle politikerne at de skal holde fingrene fra fatet. Politikerne må tåle å få sine hjem uthengt fra en offentlig scene.

Åmås får støtte fra fagdirektør Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter.

– Også politikere har full ytringsfrihet. Men jo mer tilspisset en debatt blir, jo større poeng er det at politikere tenker seg om når de selv deltar i en debatt om slike ytringers ønskelighet, sier hun til NTB.

– Trenger vi makthavere som forteller kunstnere hva som er klokt og ikke klokt å ytre, når vi har et lovverk som sier hva som er lov og ikke lov? spør hun.

Hvordan ville Kierulf og samboer Rune Slagstad likt å få sitt hjem vist frem offentlig? Det spørsmålet stilles ikke.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!