Sakset/Fra hofta

Påtalemyndighetene frafaller å sikte Black Box. Derfor får vi ingen rettslig prøving av om de krenket privatlivets fred. Det ville prinsipielt vært interessant. Venstresiden tenker aldri over at det en dag kan være deres hjem som blir filmet. Foto: Black Box.

Myndighetenes behandling av Black Box-saken er preget av en vingling som kan tolkes som innbyrdes uenighet.

Laila Anita Bertheussen anmelder teaterstykket Ways of Seeing. Oslo politi henlegger saken, men overstyres av statsadvokaten. Saken gjenopptas.

Siktelsen mot Laila Anita Bertheussen slo ned som en bombe. Det gjorde også siktelsen mot Black Box som kom få dager senere. Politiet ville også ransake boliger og teater. Det nektet Oslo tingrett. Politiet anket kjennelsen og den skulle vært behandlet over helgen.

Søndag kveld kom en ny helomvending:

Oslo politidistrikt har besluttet at saken mot Black Box Teater henlegges fordi intet straffbart forhold er bevist. Kunstnerne er glade for henleggelsen.

Oslo politidistrikt har i samråd med Oslo statsadvokatembeter gjort en ny vurdering av saken mot Black Box Teater og de som er anmeldt, og har besluttet å respektere Oslo tingretts ransakelseskjennelse fra onsdag forrige uke. Det opplyser Oslo-politiet i en pressemelding søndag kveld.

Dette innebærer at anken til lagmannsretten trekkes. Beslutningen vil formaliseres mandag morgen. (NTB)

Sus av gamle dager

Venstresiden har gjort Black Box til en kampsak. Kultur-Norge har blåst seg kraftig opp fordi de ser siktelsene som et anslag mot ytringsfriheten. Den samme venstresiden går ellers inn for innskrenkinger av ytringsfriheten hvis noe kan rubriseres som hatprat, dvs det er politisk noe de misliker. Forskjellsbehandlingen er åpenbar.

Angrepene på Waras bolig fikk ikke den oppmerksomhet det ville fått med en annen justisminister. Når leder av Oslo FrP, Tone Ims Larssen, ba om at støtten til Black Box skulle opphøre kunne venstresiden mobilisere indignasjon av gammelt godt merke. Kulturminister Trine Skei Grande kunne sole seg i glansen som ytringsfrihetens forsvarer.

Terror

NRKs kulturkommentator Agnes Moxness begynte i dag for første gang å snakke om angrepene mot Waras hus som «terror». Etter Christchurch slår det ekstra hardt og når det kan brukes i forsvar av Black Box, er det greit.

Moxness påstår bildene av privatboligene ikke er annerledes enn det Google Streetview har tatt av hele Norge. Hun glemmer en vesentlig detalj: Adressen. For å kunne kikke på Waras, Tybring-Gjeddes eller Kent Andersens hus, så må de vite adressen.

Kunstnere og organisasjoner har stått i kø for å forsvare Black Box og angripe regjeringen som har gjort noe uhørt: Angrepet ytringsfriheten.

Dette lukter av gammel sagmugg. Venstresiden har for lenge siden oppgitt forsvaret av ytringsfriheten og overlatt den til høyresiden. Men når det gjelder angrep på FrP-ere våkner refleksene.

Resistance

Men substansen går de utenom. Moxness mente det ikke var noe spesielt å bruke fotografier av boligene til mennesker som er del av et rasistisk nettverk, som hun kalte det.

NRK og venstresiden har gjennomgått en radikalisering i skyggen av Trump og høyrepopulismen i Europa. De driver forsvarskamp.

Det er helt legitimt å slå under beltestedet: Dvs angripe privatlivets fred.

Nå som Waras samboer er siktet for minst ett angrep på egen bolig, kan venstresiden tillate seg å ta den helt ut. De vil innkassere seieren. Wara scoret selvmål.

Ingen prøving

Når siktelsen mot teateret og truppen henlegges virker det som en stillingtaken. Vi får ingen prøving av om Black Box gikk over grensen.

Var ikke angrepene på Waras hus alvorlige? Har man allerede diskontert at det var samboeren som sto bak alle?

Bakgrunnen for anmeldelsen er at det i teaterforestillingen brukes bilder av Wara og Bertheussens bolig, uten samtykke fra samboerparet. (NTB)

Det er uthengningen av FrP-politikernes privatliv som burde vært prøvet. Er det i det hele tatt mulig å tenke seg at noe tilsvarende kunne skjedd med venstreorienterte politikere, f.eks Bjørnar Moxness dyre villa på Nordstrand? Eller Raymond Johansens bolig, etterfulgt av tagging og brannforsøk?

Venstresiden ville ropt terror og høyreekstremisme med en gang.

Angrep er beste forsvar

Det er iøynefallende at venstresiden bruker alt og alle midler til å rykke frem.

Det er status over hele Vesten. Venstresiden er så trengt av negative følger av sin egen politikk at de må bruke alt for å fremstå som offer.

Det som gjør dette skuespillet (sic!) mulig er at mediene konsekvent backer venstresiden. Folk skal tro at det «er» slik.

Vi har sett forestillingen ganske mange ganger nå. Den begynner med morgennyhetene på NRK og ruller og går hele dagen. Publikum kjeder seg og vil ha noe annet.

For å opprettholde trykket må venstresiden gjøre kampen personlig. Det ligger en intimidering i Ways of Seeings fremgangsmåte som er ny i norsk målestokk.

Mediene elsker å skrive om trusler mot politikere, men når det er deres egne som gjør det, later de som om trusselen ikke er der og blir heller indignerte.

Vi ser hva de gjør.

 

 

Vipps noen kroner til Document!

Vårt Vipps-nummer er 13629

Les også