Nytt

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke beklage at hun kritiserte folkene bak teaterstykket «Ways of Seeing» for å gjøre det tøffere å være politiker.

I Stortingets spørretime onsdag mente Aps Anette Trettebergstuen at Solbergs kritikk av teaterstykket har bidratt til å legge et «utilbørlig press» på ytringsfriheten.

– Forstår statsministeren at du har tråkket over streken, og er du villig til å beklage? spurte Trettebergstuen.

– Kunstnerne skal ha full ytringsrett og -frihet. De skal kunne løfte debatt, kritisere makten og sette ting på spissen. Men ytringsfriheten beskytter på samme måte retten til å diskutere de kunstneriske valgene og metodebruken. Dette var en helt rimelig ytring for meg å kunne si, svarte Solberg.

Overfor NTB understreker hun at hun mener hennes uttalelser var helt innenfor.

– Dette handler om min mulighet til å kunne ytre meg i en sak hvor man helt generelt svarer på spørsmål om belastninger om ytringer som er gjort kunstnerisk. Det er det ikke noe grunnlag for at jeg skal beklage, slår hun fast.

– Mer belastende

Det var i midten av mars at Solberg kom med kritikken av teaterstykket, der blant annet bilder av boligen til permittert justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) blir brukt. I kjølvannet av stykket opplevde Wara og hans familie flere tilfeller av trusler og hærverk.

Dette var bakgrunnen for Solbergs uttalelser om at slike teateroppsetninger gjør det mer belastende å være politiker.

– De som har laget stykket, må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, uttalte hun.

Dagen etterpå ble det kjent at Waras samboer er siktet for å ha diktet opp det ene tilfellet av hærverk.

– Følt seg presset

Trettebergstuen sier til NTB at Solbergs uttalelser har ført til at kunstnerne bak «Ways of seeing» har følt seg presset når det gjelder hvor provoserende kunsten kan være og hvor langt man kan gå.

– Dette er beklagelig, mener hun.

– Men har ikke Solberg rett i at ytringsfriheten også gjelder for henne?

– Jo, og kunsten skal absolutt diskuteres. Men statsministeren er ikke en hvilken som helst kommentator, hun har et flomlys på sine uttalelser, sier Trettebergstuen og peker på at flere Frp-ere har krevd at Black Box-teateret, som først satte opp stykket, mister statsstøtten.

– Dette gjør at hennes uttalelser blir ekstra sterke. Vi er alle opptatt av at kunsten skal være fri, og at politikere ikke skal blande seg opp i hvordan kunsten provoserer, og det er det Erna Solberg her har gjort. Resultatet er kunstnere som føler et press på å begrense seg.

Klønete

Trettestuen mener saken er ekstra viktig fordi presset mot kunstnere øker i mange land.

– Det må ikke være tvil om kunstens frihet og ytringsfrihet her hjemme i Norge, slår hun fast og oppfordrer kunstnere til å fortsette å provosere.

– Hva blir konsekvensen av at Solberg ikke beklager?

– Det betyr jo at denne debatten ikke legges død, og det synes jeg er synd. Veldig mange av oss tenkte jo at dette var en klønete uttalelse fra statsministeren og at hun egentlig ikke mente det. Hun kunne ryddet saken av veien ved å si unnskyld, men det gjør hun jo ikke nå.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!