Deisa Faira Nunes er teaterviter, scenekunstner og PhD-stipendiat ved Universitetet i Agder.

Hun går hardt ut mot bruken av ordet woke som et skjellsord.

— Det er veldig beklagelig at det har blitt normalisert å bruke woke som skjellsord overfor antirasister og interseksjonelle feminister, for denne bruken er rasistisk. De som bruker det på denne negative måten, er med på å reprodusere rasisme, bevisst eller ubevisst, sier Nunes til Utrop. 

Nunes mener at woke er blitt overtatt av kulturkrigere, anti-antirasister og transfobe.

— Spesielt blir en bruk av woke som skjellsord problematisk når vi nå ser hva som skjer i forbindelse med Pride og hvordan LHBTQ-folk ikke er trygge i det offentlige ordskiftet, uttaler Nunes. Hun peker på et offentlig ordskifte som til tider er preget av harde ord om kjønnsbekreftende behandling og transpersoner.

Utrop hevder at «bortsett fra en artikkel i Minerva i 2018 var det det nå nedlagte ytre høyre-nettstedet Resett som brukte det negative begrepet «woke-kultur» første gang, i januar 2020. Tre uker senere, 14. februar 2020, gikk Kjetil Rolness ut mot «politisk korrekthet og woke-kultur» i en Aftenposten-spalte».

Utrop legger mye av skylden for at woke brukes som skjellsord på DeSantis, og skriver at «spesielt tok woke som skjellsord av etter at USAs ytre høyre, og Floridas republikanske guvernør Ron DeSantis, gikk til krig mot woke».

Av papiravisene er det venstreorienterte Klassekampen og høyreorienterte Aftenposten som bruker begrepet hyppigst, ifølge Utrop.

Raymond Johansen tar oppgjør med «woke»

Utrop tar kontakt med Aftenpostens kulturredaktør Cecilie Asker, som har ansvar for publiseringen av mange av avisens artikler der woke brukes som skjellsord, og forsøker å tvinge henne til å si om avisen har brukt en balansert fremstilling av ordet.

— Jeg tenker det er viktig at vi i mediene har et kritisk blikk, det er ikke alt som er overførbart. Men jeg tror det er et generasjonsskille også, og jeg tror unge politiske kan kjenne seg igjen i begrepet som et skjellsord, sier Asker.

 Woke, på norsk «våken», er et uttrykk som kommer fra afro-amerikansk engelsk dagligtale. Det har historisk sammenheng med Jim Crow-lovene og hvordan de svarte kunne beskytte seg selv og sine kjære: Stay woke kunne de si til hverandre. Det betydde rett og slett: Pass på deg selv så du ikke ender opp lynsjet, forklarer Nunes.

 

Utrop legger til slutt skylden på Donald Trump for at ordet blir brukt som et skjellsord, og skriver:

«Etter at Trump vant valget i USA i 2016, ble begrepet i økende grad brukt som et skjellsord fra hvite på den amerikanske høyresiden.»

6 av 10 nordmenn mener politisk korrekthet og woke-kultur har gått for langt, ifølge en meningsmåling fra Respons Analyse som kom i mars.

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.