Trygve Slagsvold Vedum, Jonas Gahr Støre, Erna Solberg og Sylvi Listhaug under VG-duellen, som blir første debatt i årets valgkamp. Foto: Heiko Junge / NTB

I forkant av VGs partilederdebatt sier Jonas Gahr Støre (Ap) at alle krefter er mobilisert for å takle de seneste dagers værforhold. Dette går mot å bli et hovedtema i debatten, og kanskje i valgkampen.

Mye tyder på at kveldens partilederdebatt i VG-regi kommer til å handle mye om det såkalte ekstremværet «Hans», og hvilke partier og politikere som har gjort hva, og hvem som kanskje burde gjort enda mer.

Dermed slipper politikerne å snakke om andre saker, som strømpriser, drivstoffpriser, inflasjon og andre ting folk faktisk er opptatt av.

NTB melder om saken.

– Alle krefter er mobilisert: Forsvaret, Sivilforsvaret, og de siste rapportene fra Fagernes er at Heimevernet er engasjert, sier Støre til VG.

Han understreker at selv om det har sluttet å regne i Oslo, er det ikke over i alle områder.

− Det er ikke over. Det er fortsatt stor fare for skred, og det kan bli en krevende natt for mange, sier Støre.

Høyres leder Erna Solberg sier at «ekstremvær som Hans er noe man sannsynligvis vil komme til å se mer av fremover».

Dette er et velkjent poeng som trekkes frem hver gang det inntreffer et uventet værfenomen. Det settes straks i sammenheng med påstander om såkalte menneskeskapte klimaendringer, og «det må gjøres mer».

Alt dette er udokumenterte påstander, og uten belegg i eksempelvis IPCCs klimarapporter. Men knapt noen fremstående politikere eller store medier våger å si så mye som et pip i retning av å moderere denne kampanjepregede retorikken.

Erna Solberg legger friskt ut som dette, som om det skulle være noe hun vet noe om:

− Det blir sannsynligvis mer ekstremvær, særlig hvis vi ser at klimaendringene fortsetter slik som vi ser nå. Det utfordrer mange av de planene vi har hatt før. Dette blir en viktigere sak framover, både å forebygge og sørge for at vi er rustet mot det som kommer til å skje, og at vi jobber med å få ned CO2-utslippene, sier Høyre-lederen.

Partilederdebatten kommer derfor trolig til å bli en høylytt kakling i munnen på hverandre om hvor utrolig viktig det er å gjøre enda mer, innføre enda flere regler om parkering, forbud mot bilkjøring, gjøre bensinen og plastposene dyrere, bygge flere sykkelfelter og ikke minst få opp tusenvis av vindturbiner overalt. Det må «tas ansvar».

Denne tematikken kommer antagelig også til å prege valgkampen, noe som gir eksempelvis regjeringspartiene en kjærkommen mulighet til å slippe å snakke om alle de problemer og den misnøye de rødgrønne skaper for folk rundt om i landet. La oss heller snakk om været, dere.

Etter VGs partilederdebatt skal Støre videre til NVEs lokaler på Majorstuen i Oslo sammen med beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). De to skal få en orientering om ekstremværet hos Norges vassdrags- og energidirektorat klokka 20.15.

Enkelte fagfolk utenfor det politiske miljøet har gjort ørsmå forsøk på å dempe klimaretorikken knyttet til det aktuelle været, se sak under.

Les også: 

Meteorolog prøver å dempe det skråsikre hysteriet bitte litt

 

Interessert i andre perspektiver på klimaet? Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.