Erna Solberg (H). Foto: Frederik Ringnes / NTB

Høyre-leder Erna Solberg har takket nei til flere internasjonale toppjobber. Hun vil heller bli statsminister igjen.

Erna Solberg har vært statsminister i to perioder, nå går hun inn for å få sin tredje, fra 2025.

Da hun tapte forrige stortingsvalg og måtte overlate statsministerrollen til Jonas Gahr Støre, var det flere som regnet med at hun ville la seg lokke til en utenlandsk toppjobb.

Got betalte stillinger i internasjonale organisasjoner har vært en vanlig retrettvei for en del norske politikere.

Men slik ble det ikke. Hun har blitt værende på Stortinget, og i Høyre som partileder.

NTB melder om saken.

Solberg har sagt nei til flere internasjonale toppjobber hun kunne tenke seg å ta – men kom til at hun i stedet vil forsøke å bli statsminister igjen, skriver VG.

– Jeg blir i Norge fordi jeg har mer å gjøre i norsk politikk. Selv om jeg engasjerer meg i mange store globale spørsmål, så er det å drive politikk for å gjøre Norge bedre, er det viktigste, sier hun til avisen.

Hun har i dag et sentralt verv i FN som leder i FNs bærekraftmål-satsing, men heltidsjobb er ikke aktuelt der. Hun vil ikke si hvilke konkrete stillinger hun har vært aktuell for, men sier det har vært flere, også i FN-regi.

Pilene peker oppover for Høyre

Høyre har fått vind i seilene foran årets kommune- og fylkestingsvalg, og gjør det bra på meningsmålingene. I 2025 er det nytt stortingsvalg, og Solberg har da lyst på statsministerposten igjen.

På spørsmål om hun vil finne det naturlig å gi seg som partileder i 2025, hvis Høyre ikke vinner valget, svarer hun at det da vil være naturlig å begynne å tenke om tiden kan være inne for et skifte. Men det vil hun i så fall ikke kunngjøre på valgnatta.

– Det kan jeg garantere deg at ikke skjer. Valgnatt-dramatiske uttalelser er ikke min måte å gjøre ting på, sier hun.

Ifølge de fleste meningsmålinger ligger Solberg per i dag  an til å vippe Jonas Gahr Støre av pinnen som statsminister ved neste stortingsvalg. Men det er over to år dit, og mye kan skje.

En del velgere spør seg om det vil gjøre noen vesentlig forskjell om de to bytter plass igjen. I store saker knyttet til energi, klima, innvandring og en del annet mange er opptatt av, er de praktiske forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet marginale.

De største endringene vil ifølge partiprogrammene komme på felter knyttet til skatt og privatisering.

Les også: 

Høyre og FrP har flertall alene i ny måling

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!


NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.