NTB

Brasil har 1,69 millioner urfolk, nesten dobbelt så mange som tidligere opplyst. Halvparten av urbefolkningen lever i Amazonas-regionen.

Det går fram av ferske tall fra landets statistiske sentralbyrå IBGE, basert på en ny folketelling.

Den forrige folketellingen ble gjennomført i 2010 og IBGE konkluderte da med at landets urbefolkning talte 896.917.

Ifølge brasilianske myndigheter må økningen på 88 prosent tilskrives grundigere folketelling der også avsidesliggende landsbyer og områder i Amazonas for første gang ble oppsøkt.

Ifølge landets urfolksminister Sonia Guajajara er det nå flere enn tidligere som tør å identifiserer seg selv som urfolk.

– Folk føler seg mer komfortable med å identifisere seg som urfolk i dag. Før måtte de skjule identiteten sin i frykt for å bli drept, sier hun.

Den siste folketellingen vil få følger for budsjettene framover og resultere i økte overføringer til urfolkssamfunn i Brasil, først og fremst innen helsevesenet og utdanningssektoren, opplyser planminister Simone Tebet.

Halvparten av Brasils urbefolkning, rundt 867.900 lever i Amazonas-regionen, viser IBGEs oversikt.

Ifølge henne førte landets tidligere president, den ytterliggående høyrepolitikeren Jair Bolsonaro, en bevisst politikk for å hindre folketelling blant urfolk, og han avviklet også flere offentlige instanser som jobber for å bistå og fremme interessene til denne delen av landets innbyggere.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.