NTNU i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Antallet personer fra utenfor EU og EØS som ønsker å studere i Norge, har falt drastisk etter at de måtte betale studiepenger.

Studenter fra land utenfor EU og EØS må nå som hovedregel betale studiepenger i Norge som hovedregel. Det har ført til en nedgang i søkertallene på nesten 80 prosent, skriver Khrono.

Dermed har Norge samme regler for utenlandske studenter som de fleste andre land har, nemlig at det må betales for studiene.

Norge har gitt bort noe så å si alle andre land tar betalt for, nemlig studieplasser.

At Norge nå avslutter denne formen for veldedighet overfor andre lands borgere, har altså raskt fått konsekvenser.

Høsten 2022 startet 1533 studenter fra disse landene på de aktuelle studiene. Nå er det registrert kun 332 studenter i denne gruppen. Det er en nedgang på 78 prosent.

NTB melder om saken.

Regjeringen hadde anslått at 70 prosent av studentene fra disse områdene ville forsvinne etter regelendringen.

Fra enkelte læresteder reageres det negativt på de nye reglene:

– Den aller største ulempen med studieavgiften er at langt færre studenter fra det globale sør får muligheten til å komme hit, og at de norske studentene ikke får lære av studenter som har vokst opp i andre kår enn seg selv, sier professor Siri Lange ved Universitetet i Bergen.

Hun etterlyser en stipendordning, slik at studenter fra typisk land i tredje verden fortsatt kan komme og studere i Norge.

En del aktører i universitets- og høyskolesystemet har åpenbart oppfattet at de er deltakere i det generøse norske bistandssystemet.

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.