Mer enn halvparten av de vanligste artene i korallrevene utenfor Australias kyst har minket betraktelig det siste tiåret, hevder en ny studie.

57 prosent av de 1057 vanligste korallrevartene, inkludert både tropiske fiskearter og virvelløse dyr, som ble undersøkt, har hatt en nedgang fra 2008 og til 2021, ifølge studien.

Forskerne bak studien hevder at så mye som 28 arter som er unike for Australia kan kvalifiseres som «kritisk truet» etter å ha hatt en nedgang på mer enn 80 prosent, skriver Dagbladet.

Selv om studien også viser at 55 korallarter ikke har hatt en vesentlig endring i løpet av det siste tiåret, advarer imidlertid klimaforskerne om at disse funnene må ses i sammenheng med en generell nedgang de siste 45 årene.

– Vi har katastrofale tap av spesielt noen av de kjøligere vannartene utenfor Tasmania, som i utgangspunktet ikke blir gjenkjent og administrert, hevder studieforfatter Graham Edgar fra University of Tasmania.

Tidligere Høyre-statsråd krever at Norge skal betale mer til land som «rammes hardest av klimaendringene»

Han forteller at det kjølige vannet rundt Tasmania, utenfor delstaten Victoria og de sørlige delene av New South Wales er i endring som følge av klimaendringer, og at vanntemperaturene i disse områdene har økt med omtrent 1,5 grad siden 1940-tallet.

– Når temperaturene stiger, får du varmere vannarter fra nordlige strøk som beveger seg sørover og fortrenger artene i de sørlige områdene, sier Edgar.

Studien er den siste av flere klima-dommedagsstudier som viser alt fra at 98 prosent av The great barrier reef er rammet av korallblekning til at Australias unike mangfold av arter er i ferd med å bli utryddet som følge av global oppvarming.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.