I Sverige har Migrationsverket offentliggjort en rapport der etaten fremlegger sterke indikasjoner på utbredt misbruk av oppholdstillatelser for studenter. Det som gjør misbruket mulig, er fremfor alt utformingen av lovverket, men en rekke faktorer spiller sammen, sier Abraham Haro, som er enhetsleder i Migrationsverket.

I rapporten er det undersøkt om og i hvilken grad studenter som får oppholdstillatelse for å studere i Sverige, i stedet utnytter oppholdstillatelsen til å arbeide i landet. Rapporten fokuserer på studenter fra Pakistan – den tredje største internasjonale studentgruppen.

Migrationsverket opplyser at etaten jevnlig får indikasjoner på at grupper av studenter bruker oppholdstillatelsene som gis for studieformål til å jobbe i Sverige i stedet for å studere. Det dreier seg i hovedsak om borgere fra land i Sør-Asia, som sammen med Kina og Iran utgjør majoriteten av internasjonale studenter i Sverige. I henhold til innhentede opplysninger er det mange i denne gruppen som jobber i restaurantbransjen, hvor de står i fare for å bli utnyttet.

Høsten 2020 ble ca. 360 studenter fra Pakistan tatt opp på et toårig masterprogram ved et svensk universitet, for deretter å bli tildelt oppholdstillatelse for studenter. Litt over en tredjedel av dem søkte et år senere om å få oppholdstillatelsen forlenget for å kunne fullføre det andre året av utdanningen. Nesten 30 prosent søkte i stedet om arbeidstillatelse, og omtrent like mange sendte ikke inn ny søknad i det hele tatt.

I rapporten undersøker Migrationsverket også hvor studentene slo seg ned, ved hjelp av stikkprøver ved to utdanningsinstitusjoner: Høgskolen i Halmstad og Linné-universitetet. Her var kun henholdsvis 43 prosent og 20 prosent av dem som ble tatt opp til studier, bosatt på studiestedet. Flertallet av studentene bodde mer enn 20 mil unna, vanligvis i en av de store byene.

Bare én av tre i den undersøkte studentgruppen fortsetter på det andre året av utdanningen, mens et flertall velger å bosette seg langt fra studiestedet. Det ser vi som indikasjoner på at mange ikke har hatt den primære intensjonen om å studere i Sverige, sier Abraham Haro.

Det som gjør misbruket mulig, vurderes i hovedsak å være utformingen av lovverket. I motsetning til mange andre Schengen-land er det ingen øvre grense for hvor mye en internasjonal student kan jobbe ved siden av studiene i Sverige. Her kan studentene også søke om arbeidstillatelse etter 30 studiepoeng eller ett semesterstudium.

Muligheten for ubegrenset arbeid er noe rekrutteringsagenter i Pakistan bruker som et salgsargument når de markedsfører studier i Sverige, opplyser Haro i en pressemelding.

Andre forhold som kan bidra til misbruk av oppholdstillatelsene, er ifølge undersøkelsen det store studietilbudet for internasjonale studenter og de lave språkkravene i kursene de følger.

Vi har forståelse for at universiteter og høyskoler, blant annet av økonomiske årsaker, må fylle studieplassene sine, men her må vi samarbeide bedre, slik at svenske utdanningsprogrammer tiltrekker seg studenter som faktisk har tenkt å studere, kommenterer Abraham Haro.

 

 

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.