Den ferske svenske regjeringen ledet av Moderaterna, har beordret innstramninger mot dem som misbruker Sveriges gjestfrihet.

– Ikke bruk for beskyttelse

Migranter som regelmessig tar på ferie til hjemlandet kan få oppholdstillatelsen inndratt, sa landets migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard torsdag på en pressekonferanse hvor svenske Aftonbladet var til stede.

Regjeringen har gitt det svenske migrasjonsverket i oppgave å slå hardt ned på migranter som misbruker gjestfriheten til vertsnasjonen. Nu oppfordres migrasjonsverket til tilbakekallelse av oppholds- og arbeidstillatelser ved misbruk.

– Hvis man drar tilbake som turist tyder det på at man ikke har bruk for den beskyttelsen man har oppgitt i søknaden, sa Stenergard til journalistene.

Immigrasjonssystemet må ikke utnyttes

Hun ba om at det iverksettes ytterligere tiltak for å sikre at Sveriges immigrasjonssystem ikke utnyttes mere.

– Systemet med regulert innvandring må ikke misbrukes. Derfor gir vi Migrationsverket denne oppgaven, sa hun.

Omfattende misbruk av oppholdstillatelser

Pressekonferansen fulgte etter at Migrationsverket publiserte en rapport som skisserte mangler knyttet til tilbakekalling av oppholds- og arbeidstillatelser. Den avslørte sterke indikasjoner på omfattende misbruk av oppholdstillatelser, spesielt blant studerende på videregående, hevdet nestlederen for Sverigedemokraterna, Henrik Vinge:

– Det er viktig at oppholds- og arbeidstillatelser trekkes tilbake når det er grunn til det. Migrationsverket må blant annet utvikle sine saksbehandlingsprosesser og skape en tydelig ansvarsfordeling for tilbakekallingsarbeidet.

– Automatiske systemer kan muligens identifisere indikasjoner på unøyaktigheter raskere.

– De som har fått asyl i Sverige og returnerer til hjemlandet på ferie, kan bli spesifikt målrettet.

– Hvis man kort etter å ha fått oppholdstillatelse reiser som turist tilbake til landet man forlot, indikerer det at man ikke hadde det beskyttelsesbehov som ble oppgitt i søknaden.

Les også:

Sveriges nye migrasjons­minister vil ha et paradigme­skifte i svensk innvandrings­politikk

 

 

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp boken fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.