I løpet av fredagen samlet rundt hundre personer seg i Växjö i Småland med paroler som «Vi ønsker ikke å angi udokumenterte». De protesterte mot den svenske regjeringens forslag om at offentlig ansatte kan tvinges til å melde illegale migranter de kommer i kontakt med på jobben til politiet og Migrationsverket.

«Det er behov for ytterligere tiltak for å håndtere problemene med ulovlig opphold og bekjempe skyggesamfunnet», sa migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard (M) på regjeringens pressekonferanse i august i fjor. Regjeringen støttet av Sverigedemokraterna gikk dermed videre med den såkalte informasjonsplikten, eller det kritikere kaller varslingsloven.

Den vil forplikte ansatte i for eksempel helsevesen, sosialtjenester og skoler til å melde fra om ulovlige innvandrere som de kommer i kontakt med gjennom jobben.

Det er stor motstand mot dette i deler av det svenske samfunnet, spesielt blant venstreorienterte grupper og partier. Flere lærere, bibliotekarer og andre truer med sivil ulydighet eller å slutte i jobben hvis de må melde fra om personer som oppholder seg i landet ulovlig.

«Våre medlemmer ønsker ikke å være angivere, men ønsker å jobbe. De er livredde for at loven skal tvinge dem til å gjøre det og risikere jobben deres hvis de nekter», sier Hanna Haraldsen, seksjonsleder i Kommunal Växjö, til SVT.

Lokale politiske partier og fagforeninger sto bak demonstrasjonen i Växjö fredag.

«Vi skal kunne gi pleie til folk uavhengig av om de har gyldige papirer eller ikke. Får man ikke lov til det, vil mange ansatte ha det dårlig og i verste fall si opp», kommenterer Haraldsen.

Regjeringen mener at denne loven må til for å håndtere problemet med at folk oppholder seg i landet uten å ha rett til det. Hva skal gjøres med dette?

«Veien dit for å ordne opp i dette problemet er ikke en lov som skal angi mennesker», sier Hanna Haraldsen.

I en felles pressemelding går også Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Region Stockholms rødgrønne styre ut. De mener at rapporteringsplikten om illegale migranter ikke bør omfatte regioner, spesielt ikke innen helsevesenet. De hevder at mennesker som lever papirløse i Sverige av frykt kan avstå fra å søke nødvendig pleie og risikere helsen og i verste fall livet.

Pressemeldingen er signert Talla Alkurdi, regionråd for helsevesen (S), Christine Lorne, regionråd for primærhelsetjenesten (C), Sandra Ivanovic Rubin, leder av psykiatriutvalget (MP) og Jonas Lindberg, regionråd (V).

«Jeg forventer at alle partier i bystyret går med i tverrblokksamtaler for å beskytte byens lærere og helsepersonell», sier gruppeleder Jonas Naddebo (C). Stockholm har ifølge Naddebo ikke råd til en «angiverlov», som han hevder bygger på et grunnleggende «forvrengt menneskesyn».

Sverige: Skoleansatte raser mot obligatorisk registrering av illegale migranter

Malmö: Ansatte skal ikke måtte rapportere om ulovlige innvandrere

Sverige: 9 av 10 bibliotekarer vil ikke melde fra om ulovlige innvandrere

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.