Kommuneledelsen i Malmö har bestemt at ansatte i Malmö by ikke skal måtte rapportere om innvandrere som oppholder seg i landet ulovlig, såkalte papirløse personer.

«Et forslag som dette burde ligge langt ute på historiens søppelkasse», kommenterer Roko Kursar (L), kommunestyrets første nestleder, til SVT.

Den såkalte Tidöavtalen er en skriftlig avtale mellom Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, og Sverigedemokraterna som ble offentliggjort 14. oktober 2022. Avtalen la grunnlaget for at Ulf Kristersson kunne bli statsminister og danne regjering.

Ifølge et forslag i Tidöavtalen kan offentlig ansatte bli forpliktet til å melde fra til politiet og Migrationsverket dersom de i løpet av arbeidet får vite at personer oppholder seg i Sverige uten tillatelse.

Tidligere denne uka ble det meldt at Tidöpartiene tar forslaget om varslingsplikt videre. Neste steg er at en statlig gransking skal finne ut om dette kan få konsekvenser, og hva de vil bety dersom reglene ikke følges.

Kommunestyret i Malmö, som består av Socialdemokraterna (S), Liberalerna (L) og Miljöpartiet (MP), varslet i et brev til regjeringen at de ønsker særskilte unntak for «yrker som krever særlig tillit mellom utøvere og mottakere», for eksempel bibliotekarer, skoleansatte, sosialarbeidere og helsepersonell.

«Innføring av meldeplikt risikerer å skade tilliten blant ansatte i Malmö by», hevder kommunalråd Roko Kursar (L).

Det betyr at partiet i Malmö motsetter seg sine kolleger i regjeringen angående forslaget. Og ifølge Kursar er det ikke bare partifeller i Malmö som har vist misnøye med forslaget. «Det er liberale representanter og lokalpolitikere fra hele landet som har kritisert nettopp dette. Et slikt forslag risikerer å skape et angiversamfunn».

Det finnes trolig tusenvis av avviste asylsøkere og andre migranter som befinner seg ulovlig i Sverige og andre europeiske land. Illegale migranter kan også utgjøre en potensiell sikkerhetstrussel. Denne bør bli tatt alvorlig når risikoen for terrorangrep allerede er betydelig.

Rakhmat Akilov skadet 15 mennesker og myrdet fem, blant annet 11 år gamle Ebba Åkerlund, under sitt terrorangrep i Stockholm 7. april 2017. Den muslimske terroristen hadde ikke fått innvilget oppholdstillatelse og befant seg altså i Sverige ulovlig da han begikk sin jihadistiske massakre.

Sverige: 9 av 10 bibliotekarer vil ikke melde fra om ulovlige innvandrere

Over 10.000 personer som skulle utvises fra Sverige i 2021, er nå etterlyst

Knivmord og voldtekt i Malmö, beboere vurderer å flytte

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.