Sykefraværet blant kommunalt ansatte i Danmark var 7,1 prosent det siste året. Det tilsvarer at hver enkelt kommunalt ansatt melder seg syk hver 14. arbeidsdag.

Det viser en ny rapport fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, skriver avisen Berlingske.

Sykefraværet blant kommunalt ansatte har steget i flere år. Økningen var markant fra 2020 til 2021 på grunn av koronapandemien og smittespredningen som fulgte.

Men forskerne bak rapporten peker også på andre mulige forklaringer på det høye sykefraværet. En hypotese er at den rekordhøye sysselsettingen i Danmark kan ha ført til at det nå er flere ansatte på det kommunale arbeidsmarkedet med større helseutfordringer.

I tillegg kan frykten for å miste jobben være mindre i økonomiske oppgangstider, mener forskerne.

– Økningen etter koronakrisen kan også henge sammen med for eksempel økt smitte av sykdommer som influensa etter årene med koronanedstengninger, økt arbeidspress og flere stressrelaterte sykmeldinger, står det i rapporten.

– I kjølvannet av koronakrisen kan sykmeldingskulturen dessuten ha endret seg og dermed også normene for når og hvor lenge man sykmelder seg, skriver forskerne.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.