Politiet deltok da ICC Alna åpnet dørene til moskeen på Haugerud for vafler og prat, i forbindelse med FN-dagen for bekjempelse av islamofobi. Politiet sier at islamofobi er en utfordring i samfunnet vårt.

– Jeg personlig syns det er lett å være muslim i Norge, men jeg tror det varierer fra person til person, og jeg mener det går mye på synlig identitet. Hadde jeg sett ut som deg, hvit mann, og vært muslim, hadde ikke det vært noe problem. Men kvinner som bruker hijab; vi hører mange historier fra dem om etterslenging på gata og hatkommentarer.

Dette sier styreleder Arshad Jamil i Islamic Cultural Centre Alna til Akers Avis Groruddalen. Han sier at muslimske ledere har drevet med dialogarbeid siden 90-tallet, om saker som karikaturtegningene, 22. juli og terrorangrepet i Bærum.

På denne måten har de bidratt til å håndtere utfordringer vi har i samfunnet vårt, mener Jamil. Men den siste undersøkelsen fra HL-senteret finner han nedslående.

– Derfor mener vi det er viktig med åpenhet og at vi inviterer naboene våre inn, og at vi tar mer ansvar. Men hovedansvaret ligger hos storsamfunnet.

Religiøse ledere har lykkes godt med dialogarbeidet, nå må dialogen føres videre på grasrotnivå.

FN-dagen mot islamofobi er 15. mars, til minne om terrorangrepet i Christchurch, New Zealand, som tok livet av 51 mennesker.

HL-senterets undersøkelse «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2022» ble presentert tidligere denne måneden, og Jamil henviser til intervjuene av muslimer bosatt i Norge.

• 43 prosent av respondentene har blitt gitt en følelse av ikke å høre til i det norske samfunnet «ofte» eller «noen ganger» i løpet av de siste 12 månedene.

• En av tre av respondentene skjuler sin religiøse identitet noen ganger av frykt for negative holdninger.

– Vi verdsetter dem høyt

Tre representanter for politiet møtte opp på markeringen i moskeen, stasjonssjef Sigve Bolstad, politibetjent Hanne Markhus Andersen, og herese Lutnæs, mangfoldskontakt i Oslo politidistrikts enhet øst.

– Islamofobi er dessverre en utfordring i samfunnet vårt, mener Lutnæs.

– Samholdet mellom norske muslimer og den øvrige befolkningen opplever jeg som god.

Hun mener moskeen på Haugerud er et godt eksempel, med sin åpenhet, samarbeid med frivilligheten og sin involvering i kriminalitetsforebyggende tiltak som kommer området til gode.

– De er en viktig ressurs vi verdsetter høyt, sier Lutnæs.

Jamil blir bedt om å beskrive en gjennomsnittlig muslim i Norge.

– Han og hun står opp om morgenen, kjører barna til barnehagen og skolen, drar på jobb, kjører barna til trening, og så vil de gjerne få inn en bønn i løpet av dagen, særlig på fredager.

– Det er ramadan om en liten uke, hva kan være en hyggelig ramadan-gest?

– Overraske naboen med et måltid ved solnedgang, for eksempel. Eller en liten id-gave i slutten av ramadan, det er alltid hyggelig.

Les også:

«Hat rettet mot muslimer er et stort problem» i Norge

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.