Hvorfor i alle dager feirer vi en religion som har ikke plass for andre religioner og livssyn? Som på ingen måte aksepterer likestilling slik vi kjenner den i Norge. Islam har nå fått dominans på bekostning av andre religioner og kulturer i Norge. Folk med andre religioner, som jøder, vurderer å flytte fra europeiske land med mange muslimer. Og jeg selv? Jeg og mange andre som har rømt fra et muslimsk land, med livet som innsats, hva møter jeg her? Framveksten av et konservativ islam, som skremmer vettet av alle oss som for lengst har forlatt dette. Vi møter det på kjøpesenteret, halalrestauranter og voldelige demonstrasjoner foran Stortinget og på skolen, i helsevesenet, på idrettsarenaene, skriver Lily Bandehy i et innlegg i avisen Dagen.

Lily Bandehy er politisk flyktning fra Iran og ulikt så mange som har fått asyl i Norge, så har hun våget å kritisere den ideologien som jaget henne på flukt fra hjemlandet. Både som fast spaltist  i aviser som Nettavisen, som foredragsholder og som forfatter. Hvorav den siste boken hennes har den talende tittelen «Kvinner i islam – Islams forakt for kvinner».

Bandehy deler nok bekymringen med hva som skjer i lille Norge, med mange nordmenn. Den siste bekymringen har hun publisert på egen facebookside, og som kronikk i papirutgaven av avisen Dagen. Den åpner med det pussige i at det snakkes om mangfold som styrke, samtidig som bare en eneste gruppe ser ut til å få definere dette mangfoldet.

Oversvømmes av ramadan, iftar og dadler

– Snart er ramadan over og vi er overstrømmet av gladnyheter, sanne eller ikke, om dens faste, felleskap, iftar og dadler. Vi har fått en offentlig finansiert lyssatt ramadangate. Ministrene deltar på iftar og partiene lokker med religiøse måltider i partikontorene. Hver gang noen spør, smiler de og forteller om betydningen av mangfold. Ved siden sitter imamene og talspersonene fra de muslimske organisasjonene, som lobbyorganisasjoner å anse.

Det høres bra ut, men det er verdt å merke seg at mangfoldet er rimelig begrenset til én gruppe: Muslimer. Hvordan Islamsk råd, paraplyorganisasjonen for moskeer, og Muslimsk dialognettverk med Arshad Jamil, har blitt en markør for «mangfold» er ikke lett å forstå, skriver Bandehy.

Videre viser hun til at det ifølge Statistisk sentralbyrå er 182.607 personer registrert i moskeene.

– De tallene kan vi ta med en klype salt. Vi har god kjennskap til medlemsjuks i de religiøse organisasjonene for slik erverve seg økonomisk bidrag fra Statsforvalteren. Men langt fra alle muslimer går i moskeen. Jeg kjenner muslimer som aldri har satt sin fot i noen moské og jeg kjenner andre som bare ser på det som en kulturell arv. Så er det alle iranerne, afghanerne, tyrkerne, irakerne som for lengst er ferdig med islam, mens av respekt for sine foreldre eller fordi de av og til reiser på besøk til sine hjemland, unnlater å melde seg ut.

Men byrådet, NRK og politikerne holder søkelys på de konservative muslimene, som har gjort seg til talsmenn ikke bare for muslimer, men alle innvandrere. Og nettopp dem er det mediene og politikerne holder seg med. Vi ser også jenter med hijab som blir intervjuet på skoler og i barnehager, uten at man reflekterer over at dette bidrar til enda mer æreskultur og sosial kontroll. Også andre jenter tvinges inn i hijab med dette.

Ved ansettelser i synlige stillinger, som i media, ulike verv i politikken skal det være mangfold og representativitet, men hvor er polakkene og vietnameserne? Det vi får er kvinner i hijab og muslimer fra Pakistan, uten at man reflekterer ved signaleffektene, spør Bandehy.

97 prosent av innvandrerne er ikke muslimer

– Dette har fått meg til å tenke på en episode. Ett av barnebarna mine spurte meg: «Farmor, er du muslim?». Jeg svarte at «nei, det er jeg ikke». «Er du kristen?», var oppfølgingsspørsmålet. Igjen svarte jeg nei. Barnebarnet så forvirret på meg og sa det går jo ikke an. Det er jo ikke rart når den norske kulturen, som er tuftet på en kristendom, som med årene har bleknet, og mediene som i kulørte former framsnakker et konservativ islam. Barnebarna oppfatter dette som de eneste valgene vi har. Det minner om Iran: Du er muslim eller vantro.

– Men det er ifølge statistikken 877.227 innvandrere og 97 prosent av dem er ikke muslimer. I verden finnes det åtte millioner bahaier, 1.100 av dem bor i Norge. Det er globalt 14 millioner jøder, hvorav 1.100 i Norge. Norske buddhister utgjør 28.000 personer i Norge. Så har vi zarathostisme (en gammel persiske religion), hinduisme, sikhisme, ateister, eks-muslimer agnostikere og nyere livssyn som new age. Vi har også kulturelle begivenheter som for eksempel persisk nyttår, Nowroz, som er en naturfeiring som feires i Iran, Afghanistan, Armenia og mange andre land. Og er innlemmet på Unescos kulturarv-liste og en offisiell FN-dag. Men denne dagen markeres ikke på NRK.

Så da burde vi vel i mangfoldets navn ha hele uker som handler om Nowroz, buddhisme og bahaisme, og ikke minst eksmuslimer som sårt trenger lys? Hvorfor skal ikke alle disse ha festbelysning i en måned til ende? Alt annet vil være diskriminering, skriver Bandhy:

– De to metodene de bruker, vold og en ynkelig offerrolle, som skremmer vannet av oss på flere plan. Men til tross for at vi har et mangfold som er uendelig mye mer enn dette, så er det altså disse «kulturelle» innslagene vi skal feire, og det på moskeenes premisser.

Mange lufter sine frustrasjoner i kommentarfeltet til Lily Bandehy. Blant annet:
Bent: Lily, jeg er så glad vi har deg, som forteller om den andre siden av religionen. I motsetning til landets medier, som maler alt i vakre pastellfarger. Tusen takk.
Guri: Det er skremmende å se hva som skjer i Norge, og med politikere som nyttige marionettfigurer.
Borgny: Det er veldig skremmende det som skjer, og hjerte mitt gråter for barnebarna og den kommende generasjon. Takk for en flott, belysende kronikk.
Heidi: Det er helt vanvittig at politikere og handelstanden gnir sine hender for stemmer og penger. De fremmer en ideologi som med rette ord er ondskapen selv og dette i et land som ble kristnet i år 1030. De som fremmet islam skulle vært kastet ut av landet, for dette er en farlig ideologi politikerene opphøyer. Strømmen storsenter har kastet seg på dette og har satset for fult på eid eller id. Det bor enormt mange muslimer rundt senteret, de går med hijab og er utrolig nedlatende til oss som er etniske. Nå har jeg kuttet ut det senteret, med mindre jeg må dit, dessverre. Som du, Lily sier at du er livredd, det er jeg også.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.