Muslimer som har flyktet fra faktisk forfølgelse i hjemlandet får hardt ut mot Ap-politiker Khalid Mahmoods uttalelser om at muslimer blir forfulgt i Norge.

– Han gjør muslimer en bjørnetjeneste ved å fremstille oss som ofre.

–Jeg er opprørt over at Khalid Mahmood sier muslimer blir forfulgt i Norge. Jeg er muslim. Jeg ble forfulgt av myndighetene i Iran, men her føler jeg meg fri, sier Lily Bandehy.

Sammen med Shakil Rehman og Sylo Taraku reagerer hun sterkt på Mahmoods utspill i Aftenposten i går om at retorikken i integreringsdebatten fører til forfølgelse av muslimer.

–Tre–fire religionskritiske artikler og en hijabbrenning er ikke forfølgelse av muslimer, det er en moderniseringsprosess. Kritikk er ikke hets, men helt nødvendig progresjon, sier Shakil Rehman, som selv er medlem av Ap.

De tre mener Mahmood krisemaksimerer uten grunn.

–Hvor i verden er muslimer mer frie enn i Norge og Europa? Her har vi alle muligheter åpne, sier Rehman.

Under hijab-debatten ga forøvrig seniorrådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Sylo Tarku, uttrykk for at det er et demokratisk problem at en sterk, ortodoks muslimsk lobby som representerer religiøse særinteresser har kuppet innvandrer-representasjonen både i det politiske maktapparatet, det sivile samfunn og den øvrige debatten i Norge. I den anledningen sa Taraku til VG at «mange av de spissformulerte muslimer med ekstreme meninger har en tendens til å legge skylden på det norske storsamfunnet for alt som er galt med integreringen», og la til at denne gruppen er svært offensive med særkrav overfor storsamfunnet og staten.

–Mahmood gjør muslimer en bjørnetjeneste ved å fremstille dem som ofre, særlig med så sterke ord som forfølgelse. Det er en drøy påstand. Jeg føler meg ikke forfulgt, sier Taraku.

Ordet «forfølgelse» bruker han i jobben sin i NOAS om for eksempel iranske asylsøkere som har måttet flykte fra presteregimet i Iran.

Alle tre mener at Mahmood tilhører konservative krefter som ikke tåler at det blir stilt kritiske spørsmål om islamske tradisjoner, og at Ap-politikeren derfor skaper en virkelighet som ikke finnes.

–Jeg forstår at noen kan oppleve negativt fokus mot islam som ubehagelig, men i et demokrati må religioner tåle kritikk. Man bør ikke føle seg støtt når noen tar til orde mot ekstreme varianter av islam, som mange muslimer har flyktet fra, sier Taraku.

Rehman er redd ungdom som ikke har god nok kontakt med majoritetsbefolkningen nå vil føle seg diskriminert uten grunn.

–Men toleranse er ikke frihet fra kritikk, det er frihet til kritikk, sier Rehman.

Også den norsk-iranske forfatteren Lily Bandehy involverte seg i hijab-debatten, og gikk kraftig i rette med de som krever og støtter religiøs særbehandling av muslimer. Hun presiserer at de siste månedenes debatt har fått frem at det ikke bare er religiøse talspersoner og Islamsk Råd som representerer muslimene i Norge:

–Kanskje 30 prosent av muslimene går i moskeen. Resten av oss er majoriteten som har et helt annet syn enn de konservative. De vil kvele alle debatter i den norske offentligheten, slik at de kan fortsette å isolere muslimske miljøer fra samfunnet for øvrig. Jeg går ikke i moskeen fordi jeg ikke vil følge sharialovene med bruk av hijab og egne rom for kvinner, sier hun.

Høyre-politiker Afshan Rafiq kaster seg derimot på Ap-politiker Khalid Mahmoods kritikk av retorikken i den nåværende debatten. Hun mener at 70 prosent av minoritetsvelgerne stemmer Ap blindt, og at partisekretær Martin Kolbergs uttalelser om radikal islam, samt Ap-veteranen Asbjørn Kristoffersens sammenligning av islamisering av Norge med naziinvasjonen i 1940, bidrar til å nøre opp under fremmedfiendtlige holdinger.

–Det er vi vant til fra Frp, men at Ap blir deres støtteparti i denne saken, er et regjeringsparti uverdig. Ap har fått panikk etter Frp-fremgang, mener Afshan Rafiq, som står på femteplass på Høyres stortingsliste i Oslo.

Hun mener stigmatiserende og unyanserte uttalelser bidrar til polarisering mellom norskmuslimer og andre nordmenn.

–Det skaper frykt og er et sterkt tilbakeslag for den vellykkede integreringen av de fleste innvandrere som har kommet til Norge.

Den 73 år gamle AP-veteranen og resepsjonisten Kristoffersen skal angivelig ha sjokkert sentralstyremedlem i Rød Ungdom, Fredrik V. Sand, med sine uttalelser da han og andre i Rød Ungdom som et PR-stunt kom til Aps partikontor for å avlevere beroligende tabletter til Martin Kolberg for et par dager siden.

Aftenposten: – Muslimer blir ikke forfulgt i Norge

De nye stemmene