Fra Johan Sverdrup-feltet. Foto: Carina Johansen / NTB

Norge har i løpet av litt over tre år tjent 370 milliarder kroner fra oljefeltet Johan Sverdrup. Samtidig er en del politikere opptatt av å fase ut denne virksomheten og dermed disse inntektene.

Tallene for Norges inntekter fra oljefeltet Johan Sverdrup er skyhøye, og utgjør hele 370 milliarder kroner over de tre siste årene.

Disse tallene får Dagens Næringsliv opplyst fra Equinor, som er deleier av Johan Sverdrup. I tillegg kommer salg av gass og kondensater.

NTB melder om saken.

Det betyr at oljefeltet har hatt inntekter på nesten tre ganger den samlede investeringskostnaden på rundt 140 milliarder kroner. Investeringen er dermed nedbetalt på svært kort tid, og inntektene fremover nå trenger ikke brukes til slike kostnader.

Kjetil Hove, som er sjef for norsk sokkel i Equinor, omtaler størrelsen på inntektene fra Jona Sverdup slik til DN:

– Det tilsvarer fem milliarder kroner dagen, sier Hove

I dag produserer feltet rundt 720.000 fat nordsjøolje per dag, etter at fase to begynte produksjon i desember. Equinor planlegger å øke produksjonen til 755.000 fat dagen selv før fase tre av feltet er ferdig.

Johan Sverdrup-feltet eies av Equinor, Aker BP, Petoro og Total.

De enorme inntektene som skapes på dette feltet spiller en avgjørende rolle i å opprettholde det norske velferdsnivået, i en tid der offentlige utgifter øker og øker.

En rekke norske partier, som SV, MDG, Venstre og flere, går i større eller mindre grad inn for å få avsluttet den norske oljevirksomheten, da de mener dette skal redde verden fra en påstått klimakrise.

Ingen av de aktuelle partiene eller politikerne har imidlertid kommet opp med konkrete løsninger for hvordan et bortfall av inntekter i en slik størrelsesorden skal kompenseres. De er heller ikke ivrige på å forklare hvilke velferdsgoder og samfunnssektorer som skal barberes og kuttes ned, dersom disse inntektene ikke kompenseres.

Mange velgere vil lure på om det eksempelvis er helsevesenet, pensjonene, eldresektoren, skolene, barnehagetilbudet, rusomsorgen eller forsvaret som skal skjæres ned til beinet, for å spare inn de hundretalls milliarder samfunnet vil tape ved å følge den poltikken disse partiene foreslår.

Les også: 

God vekst i norsk industri: Oljerelatert virksomhet leder an

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.