Fra utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen. Equinor er operatør på oljefeltet. Fra venstre boligplattformen «Haven», boreplattformen som nylig er slept ut fra Haugesund, videre stigerørsplattformen. Helt til høyre flotellet «Safe Zephyrus».  

Det største oljefunnet i nyere norsk historie fortsetter å være en pengemaskin. Gigantfunnet som først ble gjort av oljeselskapet Lundin i 2010, ble utbygget og driftes av Equinor. Under onsdagens kvartalspresentasjonen informerte Equinor om at Sverdrup-feltet til 83 milliarder allerede er nedbetalt, bare 16 måneder etter oppstart. Det melder E24 

Feltet startet produksjonen i oktober 2019. Da Erna Solberg dro ut på havet for åpningssermoni i januar 2020, regnet man med at hele investeringen på 83 milliarder var nedbetalt etter 12 måneder. Siden oljeprisen kollapset under koronakrisen, ble det en liten forsinkelse, men bare på drøyt tre måneder.

Selv om Sverdrup-feltet har nedbetalt seg selv allerede nå, skal det etter planen være i produksjon i mange tiår. De nåværende estimatene tilsier at feltet vil gi rundt 1.400 milliarder kroner i inntekter, hvorav 900 milliarder ender som inntekter til staten og fellesskapet, og hvorav betydelige summer pløyes tilbake til Equinor som subsidier for å utvikle ekstremt ulønnsom havvind.

Tallenes tale er klar: Det finnes ingenting i verden (innenfor hva som er lovlig) som er mer lønnsomt enn olje og gass, og påstanden fra grønne ekstremister om at oljesektoren er subisidiert, er absurd. og markedet for fossil energi er ikke synkende, men heller økende. Det skyldes ikke venstresidens moralisering av «konstant vekst», men heller at jordens befolkning øker raskt, og alle trenger mat, varme, energikrevende produkter og ønsker en høyere levestandard.

Erna Solberg bruker enorme summer årlig på å oppfylle Paris-avtalen som et av de få landene i verden. Men i stedet for å redusere oljeproduksjonen, som ville gitt verden reelle CO2-kutt, bruker hun oljepenger på å utvikle havvind for å redusere utslippene fra plattformenes gasskraftverk, gjennom samarbeid med nettopp Equinor. Alle involverte forstår hvor corny dette egentlig er, men så lenge pengene flyter, vil ingen snakke om det.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂