Oljeplattformer på Johan Sverdrup-feltet. Foto: Carina Johansen / NTB

Norsk industriomsetning fortsetter å øke, ikke bare på grunn av økte priser og valutakurser. De fleste industrier øker produksjonen. Olje- og gassrelatert virksomhet befester sin viktighet.

Tall fra SSB viser at industrien her i landet øker både i omsetning og volum. Men det er store bransjemessige ulikheter, noen trekker oppover, mens andre faller.

NTB melder om saken.

Samlet sett viser produksjonstall for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning en oppgang i produksjonsvolumet for perioden september til november på 0,7 prosent, sammenlignet med de tre månedene før det. Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bygging av skip og oljeplattformer bidro kraftig til oppgangen i industriproduksjonen, med en økning på 6,1 prosent i denne perioden.

Også maskinreparasjon- og installasjon og næringsgruppa oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri hadde oppgang.

Mest økte omsetningen innen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, med oppgang på 7,4 prosent.

Eksportmarkedet driver oppgangen i næringsgruppen. Det økte volumet innen bygging av skip og oljeplattformer bidro til en omsetningsøkning der på hele 13 prosent.

Næringsmiddelindustri hadde en økning på 2,3 prosent.

På den andre siden bidro en tradisjonsrik bransje som møbelindustrien til å dempe den totale økningen. Møbelproduksjonen falt 7,5 prosent. Metallindustrien hadde aller størst nedgang, med 3,4 prosent.

De to nevnte bransjer er blant dem som er hardest rammet av strømprissituasjonen.

Utviklingen bekrefter betydningen av olje- og gassrelatert virksomhet for næringsliv og sysselsetting rundt om i landet. Dette er fortsatt næringer som fremstår som lokomotiver for norsk økonomi.

Samtidig er en del politikere og organisasjoner opptatt av å bygge ned og fase ut nettopp disse næringene, som en del av et såkalt grønt skifte.

Det er fortsatt uklart hva som eventuelt kan erstatte de betydelige inntekter og hundretusenvis av arbeidsplasser som da vil forsvinne.

Les også: 

Listhaug raser mot LO: – Kan skylde seg selv for at oljejobbene blir borte

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.