Først fallet og siden økningen igjen i oljeprisen påvirket tallene for industriproduksjon i første halvår, viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå. Her Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen, 180 km vest for Stavanger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Industriomsetningen i Norge falt med 7,5 prosent fra 1. til 2. kvartal i år, viser nye tall fra SSB. Fallet er historisk høyt.

Det er sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at industriomsetningen falt hele 7,5 prosent fra første til andre kvartal.

Ikke siden denne typen måling startet i 1998 har SSB registrert et kraftigere fall i ett enkelt kvartal. Fall i oljeprisen kan tilskrives en viktig årsak til fallet.

Nedgangen beskrives som jevn over alle sektorer, men spesielt høy innfor oljeraffinering, kjemisk industri og innen farmasøytisk produksjon, hvor fallet var på hele 22 prosent. Innen bygg av skip og oljeplattformer var fallet 21 prosent.

Fra mai til juni er det imidlertid målt en oppgang på 2,5 prosent for industrien samlet sett, skriver SSB. Dette skyldes ny vekst i innenlands industri.

Etter prisoppgang for oljerelaterte produkter igjen i juni kom nemlig de tidligere nevnte næringene, oljeraffinerier, farmasøytisk- og kjemisk industri tilbake med en vekst på 21 prosent. Samtidig falt imidlertid produksjonen i metallindustrien med 9 prosent og påvirket den totale framgangen i juni.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.