Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser et fall i fastlandsøkonomien. Utviklingen skyldes i stor grad smitteverntiltak og nedstengninger. Foto: Audun Braastad / NTB

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge falt 0,2 prosent i januar. Tall fra nasjonalregnskapet viser avtakende økonomisk aktivitet i måneden.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at bruttoproduktet i varehandelen gikk ned for første gang siden april 2020. Det var den viktigste årsaken til fallet i BNP for Fastlands-Norge.

Det var nedgang i flere bransjer, deriblant klesforretninger. Nedgangen sees i sammenheng med utbredelsen av muterte virus og nedstengingen av blant annet butikker i Oslo-regionen.

– De strenge tiltakene på Østlandet ble innført sent i januar, og det kan dermed være den fulle effekten av disse først blir synlige i februar-tallene, sier seniorrådgiver og ansvarlig for månedlig nasjonalregnskap Achraf Bougroug i SSB.

Aktiviteten falt også i flere av tjenestenæringene. Nedgangen var særlig markert innen passasjertransport, hotell- og restaurantvirksomhet og kultur, underholdning og annen tjenesteyting.

Denne utviklingen må igjen sees i sammenheng med den økte smitten på nyåret og innstramminger i lokale og nasjonale smitteverntiltak. Aktiviteten i disse tjenestenæringene var allerede redusert før årsskiftet på grunn av vedvarende smitteverntiltak. Samlet falt bruttoproduktet i tjenestenæringene 1 prosent og var dermed 5 prosent lavere i januar enn før pandemien brøt ut i fjor vår.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.