Koronapandemien har ført til et rekordstort fall i bruttonasjonalproduktet. SSB advarer mot at det nedgangen vil fortsette, så finansminister Jan Tore Sanner (H) og statsminister Erna Solberg (H) vil måtte regne med økonomisk oppoverbakke i årene som kommer. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Norges bruttonasjonalprodukt falt med 14 prosent i mars. Statistisk sentralbyrå (SSB) spår en nedgang økonomien som trolig vil vare i flere år.

Koronapandemien og nedstengningen av norsk økonomi savner sidestykke, slår SSB fast. I løpet av to uker i mars stoppet økonomien fullstendig opp.

«På kort tid har utsiktene for norsk økonomi endret seg fullstendig», skriver SSB i sin gjennomgang av sine siste prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

– Koronapandemien har medført at norsk økonomi nå er i en lavkonjunktur som sannsynligvis vil vare i flere år framover. En meget ekspansiv finanspolitikk, lavere renter, rekordsvak kronekurs og fallende reallønn bidrar til å dempe utslagene i arbeidsmarkedet, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

SSB skriver at BNP for Fastlands-Norge ved utgangen av mars er anslått å være rundt 14 prosent lavere enn ved inngangen til måneden. Sammenligner man BNP for mars med februar, var nedgangen på 6,4 prosent, justert for normale sesongvariasjoner.

– Aktiviteten i markedsrettet virksomhet og offentlig forvaltning har falt betraktelig. Stengte barnehager og innstilling eller reduksjon av driften for en rekke helsetjenester har redusert aktiviteten i offentlig forvaltning, skriver SSB.

Det vises også til at nedgangen er sterk innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet og kultur og underholdning.

 

Les også: Mer nøysomhet etter krisen

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.