Storinvestoren Øystein Stray Spetalen trakk seg torsdag morgen fra styret i Horisont Energi AS, etter at selskapet ble nesten halvert i verdi på Oslo Børs onsdag. Onsdag kveld solgte han seg sterkt ned i selskapet, som har surfet på den grønne bølgen med CO2-fangst og omdannelse av naturgass til såkalt grønn ammoniakk ved et planlagt anlegg ved Hammerfest.

Nyheten kom i en pressemelding torsdag morgen.

Gårsdagens børsfall kom etter at Equinor og italiensk-dominerte Vår Energi onsdag trakk seg ut av det statsstøttede Barents Blue-prosjektet.

For nøyaktig et år siden ble aksjene omsatt for kr 92,40. Etter gårsdagens melding om at Equinor og Vår Energi går ut av Barents Blue-prosjektet, som går ut på å lage ammoniakk av naturgass fra Barentshavet, fange CO2 og lagre den under havbunnen, stupte aksjene i selskapet fra kr 37,95 til kr 16,98 en time før børsen stengte. Så langt torsdag ligger kursen på kr 17.

Skjermdump: Nordnet

Meldingen som utløste raset, kom onsdag morgen:

Samarbeidsavtalen mellom Equinor, Vår Energi og Horisont Energi utløp 31. januar. Nå har Horisont Energi i stedet inngått partnerskap med den spanske gjødsel- og ammoniakkgiganten Fertiberia.

Equinor skriver at de ved å gå ut av prosjektet også har konkludert med å ikke delta videre i lagringsprosjektet Polaris. (NTB)

Staten tapte også

Det var ikke bare Spetalen og gründer og majoritetseier Bjørgulf Eidesen som tapte penger på prestisjeprosjektet:

Flaggskipsprosjektet er en fabrikk i Finnmark som skal produsere ammoniakk basert på hydrogen som er fremstilt av gass fra Barentshavet, med tilhørende fangst av CO2 så produktet blir klimavennlig. Horisont fikk med seg oljegigantene Equinor og Vår Energi som samarbeidspartnere, nesten en halv milliard i støtte fra Enova, og en nesten like stor investering fra den tyske energigiganten E. ON, som nå er hovedeier med over 25 prosent. (Dagens Næringsliv)

I et intervju med Haugesunds Avis (betalingsmur) lille julaften 2021 fortalte den tidligere oljearbeideren Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen om bakgrunnen for at han startet selskapet:

Skjermdump: Haugesunds Avis

Ved inngangen til 2019 observerte Eidesen noen tendenser ute i Europa som interesserte ham:

– EU skal bli et lavkarbon- og hydrogensamfunn. For å klare det, trenger de karbonlagring og hydrogen. Det var det ikke så mange som så her i Norge, forklarer han.

Enova-støtte

Eidesen så trenden, og i 2021 fikk han nærmere en halv milliard kroner i støtte fra Enova, som skriver dette om prosjektet:

Barents Blue er et prosjekt ledet av Horisont Energi, i samarbeid med Equinor og Vår Energi. Prosjektet skal utvikle verdens første og største ammoniakkfabrikk tilnærmet uten utslipp av klimagasser med en daglig produksjon på 600 tonn hydrogen som blir til 3000 tonn ammoniakk. Årlig vil dette gi over 1 million tonn ammoniakk og omtrent 2 millioner tonn CO2 til lagring på sokkelen utenfor Finnmark. Fabrikken skal etableres på Markoppneset i Hammerfest med gassforsyning fra Melkøya-anlegget. Industrianlegget vil ha en meget høy energieffektivitet, inneha en svært høy miljøstandard og vil bidra til økt aktivitet i lokalt næringsliv. (Enova)

Ifølge iFinnmark har Eidesen fortsatt troen på at selskapet vil lykkes med den nye spanske partneren:

– Vi er stolte av å kunngjøre samarbeidsavtalen med Fertiberia, som gir betydelig erfaring og kompetanse i å utvikle grønne ammoniakk-prosjekter i industriell skala. Equinor og Vår Energi har vært med på å modne prosjektet frem i utbyggingsfasen som avsluttes 31. januar. Vi ser frem til å samarbeide med Fertiberia for å realisere prosjektet og dermed bidra til avkarbonisering av europeisk industri og transport, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør i Horisont Energi.

Fertiberia Group er en av de viktigste produsentene av gjødsel. Fertiberia har som mål å ha netto nullutslipp fra alle sine gjødselproduksjonsanlegg innen 2035. (iFinnmark)

Hydrogenselskap kollapset på børs etter Equinor-exit fra prestisjeprosjekt – Spetalen solgte for millioner (Dagens Næringsliv – betalingsmur)

Spanjoler inn i Repparfjord-prosjekt: – De har betydelig erfaring og kompetanse i å utvikle grønne ammoniakk-prosjekter (iFinnmark – betalingsmur)

Les også:

Bildemanipulasjon selger inn store visjoner

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.