Utsikt til Melkøya utenfor Hammerfest, der Equinor har et anlegg for mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB.

Bedrifter i Finnmark får nå avslag på tilknytning til kraftnettet fordi all kraften er reservert til elektrifiseringen av LNG-anlegget på Melkøya, sa Varanger Krafts administrerende direktør Terje Skansen forrige torsdag i en paneldebatt om kraftsituasjonen i Finnmark.

Skansen advarer om at manglende etablering av ny næring og industri vil medføre fraflytting fra regionen, skriver High North News.

– Utfordringen er at vi ikke har nettkapasitet. Vi får ikke etablert næring og industri. Linjenettet her er helt sprengt, og dersom en liten industribedrift søker tilknytning på nettet, vil den få avslag.

– Dette er alvor. Så lenge vi ikke har nettkapasitet til å utvikle noe her, kommer folk til å flytte. Da blir det ikke arbeidsplasser og utvikling, legger Skansen til.

I Alta-regionen får bedrifter avslag på tilknytning til nettet fordi alt er forbeholdt Melkøya, sier Varanger Kraft-sjefen. Den planlagte elektrifiseringen av Melkøya vil legge beslag på kolossale mengder strøm, som Skansen sier vil «stjele all kapasiteten».

Han tar derfor til orde for å utsette dette prosjektet, og sier seg sjokkert over hastverket:

Skansen i Varanger Kraft sier han er sjokkert over at man vurderer å elektrifisere Melkøya før resten av fylket er elektrifisert.

– Vi kan ikke ta en sånn beslutning og legge resten av fylket mørkt.

Bakgrunnen for planene om elektrifisering av Melkøya er ambisjoner om å kutte Norges CO2-utslipp. Øya har et betydelig utslipp fordi noe av gassen brukes i et kraftverk på stedet som leverer energien til driften av anlegget der.

Kritikere av planene anfører at gassen som ikke blir brent på Melkøya, uansett vil bli brent i kraftverk eller industrianlegg i et av landene som importerer norsk gass, og at det globale CO2-regnskapet derfor ikke forbedres av den svært kostbare elektrifiseringen, som i tillegg skaper kraftmangel i hele Finnmark.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.