Beijing løste opp sine drakoniske covid-restriksjoner i desember. Nå overveldes sykehusene etter at smitten sprer seg i rekordfart. Kina innrømmer nå offisielt de høye smittetallene. Samtidig har de liten forståelse for land som innfører restriksjoner for reisende fra Kina.

En lege sier at 70 prosent av Shanghais 25 millioner innbyggere er smittet av covid-19, skriver Daily Mail.

Den voldsomme økningen i infeksjoner kom etter at Beijings harde «zero-Covid»-tilnærming brått ble avsluttet forrige måned, og raskt overveldet sykehus og krematorier.

I en sjelden innrømmelse sa representanter for helsemyndighetene på TV at landet så en økning i «kritiske tilfeller eller dødsulykker». I et forsøk på å bagatellisere situasjonen hevdet de imidlertid at økningen var på linje med andre land.

Samtidig kritiserer Beijing nasjoner som nå krever at kinesiske passasjerer på vise negativ covid-test før de slippes inn i landet. Blant annet Storbritannia og USA har innført slike restriksjoner. Folkhälsomyndigheten i Sverige anbefaler testkrav for reisende fra Kina, men FHI mener dette ikke er nødvendig.

Mao Ning er talskvinne for Kinas utenriksdepartement. Hun advarer mot at de kan respondere med gjengjeldelser og mottiltak mot land som innfører restriksjoner mot kinesiske reisende.

– Noen land har innført innreiserestriksjoner som kun retter seg mot kinesiske reisende. Dette er innført uten vitenskapelig grunnlag, og noen av tiltakene er uakseptable, sa talsperson Mao Ning for det kinesiske utenriksdepartementet tirsdag. (NTB)

Hverken Mao Ning eller NTB nevner at Kina selv har strenge innreiserestriksjoner, blant annet opp til åtte dagers karantene for utlendinger som besøker landet.

Tilreisende i desember og frem til 8. januar 2023 må være forberedt på et strengt karanteneregime og fem til åtte dager på karantenehotell ved ankomst.

Kinesiske sykehus fylles opp av syke, eldre mennesker. Foto: AP /Andy Wong/ NTB

Kinas president Xi Jinping innrømmet i går endelig at den drakoniske «zero-Covid»-politikken har vært mislykket. De strenge tiltakene utløste landets første omfattende masseprotester på flere tiår.

Voldsomme demonstrasjoner mot covid-restriksjoner i Kina

Selv om kinesiske myndigheter innrømmer stor smittespredning, fremhever de at dødeligheten fortsatt er lav.

Tong Zhaohui, visepresident ved Chaoyang Hospital i Beijing, er enig i at antallet smittetilfeller var stort, men sa at den relative prosentandelen av dødsfall fortsatt kan være lav.

– Tenk hvor mange mennesker rundt deg som har blitt smittet, og hvor mange som har utviklet kritiske tilfeller eller lungebetennelse. Jeg tror alle forstår idéen, sa han.

Det er dog klart at flere sykehus er overfylte av syke mennesker, og korridorene er fulle av syke eldre som hoster og sliter med å puste.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!


Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli

Mesteren og Margarita.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.