Innreiserestriksjoner for kinesere som er innført av en rekke land, mangler vitenskapelig grunnlag og er urimelige, sier kinesiske myndigheter. De varsler mottiltak.

– Noen land har innført innreiserestriksjoner som kun retter seg mot kinesiske reisende. Dette er innført uten vitenskapelig grunnlag, og noen av tiltakene er uakseptable, sa talsperson Mao Ning for det kinesiske utenriksdepartementet tirsdag.

Videre heter det at Kina kan «innføre mottiltak i tråd med gjensidighetsprinsippet».

Enormt smittetrykk

USA, India, Italia, Japan og Taiwan er blant landene som har innført slike tiltak i kjølvannet av Kinas gjenåpning. Siden har smittetallene i landet skutt i været, og helsevesenet er under et enormt press.

Både sykehus og krematorier er overbelastet, og mange apotek er tomme for febernedsettende medisiner.

Likevel har myndighetene unnlatt å gjeninnføre tiltakene, og i forrige uke kunngjorde de at utenlandsreisende ikke trenger å sitte i karantene ved retur til Kina.

Frankrike fortsetter

På spørsmål om Kinas reaksjon, forsvarte Frankrikes statsminister Elisabeth Borne reglene.

– Jeg mener vi gjør jobben vår ved å be om tester. Vi vil fortsette med det, sa Borne.

Frankrikes innreiserestriksjoner gjelder alle tilreisende fra Kina, uavhengig om de er kinesere eller ei. Kina har fortsatt begrensninger på innreise for utlendinger, og utsteder ikke turist- og studentvisum.

Tvil om smittetall

Flere land, blant dem USA, har vist til Kinas manglende åpenhet rundt smitten i landet og risikoen for nye varianter som grunner til reiserestriksjonene.

Siden desember er det offisielt bare registrert 22 koronadødsfall i Kina, og vilkårene for at dødsfall skal bli klassifisert som koronatilknyttede, er blitt betydelig innskrenket.

Dermed anses nå de kinesiske tallene på smitten i landet av mange som åpenbart feilaktige.

Voldsom smitte i Shanghai

Opptil 70 prosent av de 25 millioner innbyggerne i Shanghai kan ha blitt smittet i den pågående smittebølgen, sier lege Chen Erzhen til statlige medier.

– Nå er spredningen i epidemien i Shanghai veldig stor, den kan ha nådd 70 prosent av befolkningen, som er 20 til 30 ganger flere enn i april og mai, sier han til Dajiangdong Studio, som eies av statsstyrte People’s Daily.

Erzhen er visepresident ved Ruijin-sykehuset i Shanghai og sitter også sitter i storbyens rådgivende koronapanel.

Shanghai var fra april underlagt en svært streng nedstengning, som varte i to måneder. Mer enn 600.000 ble smittet, og mange ble tatt med til store karantenesentre.

1.600 intensivpasienter daglig

Chen legger til at hans sykehus nå tar imot 1.600 intensivpasienter daglig, dobbelt så mange som før smittevernrestriksjonene ble opphevet. 80 prosent av disse er koronapasienter, ifølge Chen.

Mer enn halvparten av dem er sårbare mennesker som er eldre enn 65 år, heter det videre.

– Mer enn 100 ambulanser ankommer sykehuset hver dag, sier Chen.

Ved Tongren-sykehuset i Shanghai sentrum så AFP-journalister tirsdag pasienter som fikk hastehjelp utenfor inngangen til den overfylte intensivavdelingen.

Korridorene var overfylt av eldre pasienter som lå tett sammen på sykehussenger, påkoblet intravenøst drypp, skriver nyhetsbyrået.

På vei mot landsbygda

I andre storbyer, blant annet i Beijing, Tianjin, Chongqing og Guangzhou, har helsetopper antydet at smittebølgen har nådd en topp.

Nå forbereder myndighetene seg på at smittebølgen kan ramme landsbygda, der ressursene er langt knappere, når mange millioner mennesker forbereder seg på å dra hjem for å feire det kinesiske nyttåret. Markeringen starter 21. januar.

Kinas folkehelsesjef Jiao Yahui har erkjent at det å håndtere den ventede smitteøkningen på landsbygda vil bli en «enorm utfordring».

– Det vi er mest urolige for, er at ingen de siste tre årene har kunnet dra hjem for nyttårsfeiringen, men det kan de endelig i år, sa Jiao til kringkasteren CCTV mandag.

– Som følge av dette, kan det bli en bølge av byfolk som drar til landsbygda for å besøke slektninger, så vi er enda mer urolige for epidemien på landet, la han til.


Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.