Ved midnatt natt til søndag sa Kroatia farvel til sin gamle valuta kuna og ble med det medlem nummer 20 i eurosonen.

Kroatia er fra samme dato medlem nummer 27 i Schengen, som gir 400 millioner mennesker adgang til å reise uten pass mellom landene.

Dermed blir det slutt på lange køer ved grensene til Ungarn og Slovenia, mens det fortsatt blir streng passkontroll ved grensene til Serbia, Bosnia og Montenegro, som er utenfor Schengen. På flyplassene blir det passkontroll til 26. mars av tekniske grunner.

Sentralbanksjef Boris Vucic markerte overgangen ved å ta ut euro fra en minibank i Zagreb, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen besøker senere søndag Kroatia for å markere anledningen.

Folk flest er positive til at landet blir med i Schengen, ikke minst reiselivsnæringen. Likevel er det er en viss skepsis til euroen, særlig blant ytre høyregrupper. Mange frykter høyere priser.

Men euroen er allerede i stor utstrekning i bruk i landet. Større gjenstander som hus og biler blir rutinemessig priset i euro framfor kuna, og 80 prosent av bankinnskudd er i euro.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.