Republikaneren og Husets minoritetsleder Kevin McCarthy sa i en tale lørdag i Las Vegas at han har til hensikt å innfri løftet sitt om å sparke Demokraten og representanten fra Minnesota, Ilhan Omar, fra House Foreign Affairs Committee. Komitéen i Representantenes hus fører tilsyn med all lovgivning knyttet til utenrikspolitikk i USAs, inkludert spørsmål om nasjonal sikkerhet.

Ilhan Omar er en av representantene i utenrikskomitéen, og i fjor sendte 15 republikanske lovgivere 2 brev til demokratiske ledere og oppfordret dem til å irettesette Omar ved å fjerne henne fra både denne komitéen og noen av de andre hun var medlem av. Brevene var sendt i kjølvannet av Minnesota-lovgiverens sammenligning av USA og Israel med terrorgruppene Hamas og Taliban.

– [Omars sete i Foreign Affairs] sender et farlig signal til våre allierte og våre fiender både om at USA tolererer antisemittisme; at vi ikke lenger tror på den langsiktige oppgaven vi har med å støtte frie folk og frie markeder; og at vi ikke lenger tror på forpliktelsen vi har til å bekjempe terrorhandlinger mot USA eller våre allierte.

– Kongresskvinne Omars syn på amerikansk utenrikspolitikk er farlig for våre nasjonale interesser.

Det andre brevet kalte Omars kommentarer anti-amerikanske, antisemittiske og intolerante, og at Israel/USA/Taliban sammenligningen var en avskyelig falsk ekvivalens.

– Hun har nådd et nytt lavpunkt og har en historikk med hatefulle ytringer.

McCarthys bemerkninger kommer to dager etter at partiet hans tok tilbake det nedre kammeret i Kongressen, og plasserte republikaneren et skritt nærmere rollen som Speaker of the House, tidligere holdt av Nancy Pelosi.

McCarthy talte foran fremtredende konservative jøder ved den årlige konferansen for Republican Jewish Coalition – ledet av Dr. Miriam Adelson, enken etter den avdøde kasinomagnaten Sheldon Adelson:

– Vi så antisemittisme vokse, ikke bare på campusene våre, men vi har sett den vokse i kongresshallene, sa McCarthy til publikum før han refererte direkte til Omar.

– Dere vet at jeg ga dere et løfte forrige gang. Det var denne kongresskvinnen, Ilhan Omar.

– Jeg husker hva hun sa om meg. Jeg husker hva hun sa om Israel. Jeg husker hva hun sa om forholdet [USA-Israel]. Jeg husker det ofte, jeg lovet dere i fjor at hun ikke lenger ville være i utenrikskomitéer. Jeg holder dette løfte.

Les også:

En trist dag for Amerika: Ilhan Omar vant

Arrangementet i Las Vegas regnes som den uoffisielle starten på GOP-kampanjen for å nominere en fanebærer for 2024 – og tidligere president Donald Trump og Floridas guvernør Ron DeSantis holdt også taler der.

McCarthy sverget i fjor sommer, da Omar møtte motreaksjoner fra begge partier da hun likestilte Israel og USA med Taliban, at han ville fjerne lovgiveren fra utenrikskomiteen hvis partiet hans gjentok Huset.

– Jeg synes Nancy Pelosi bør fjerne Omar fra utenrikskomitéen, sa McCarthy.

– Dette er et individ som ikke bare en gang, men ved flere anledninger har vært antisemittisk.

– Hun ble irettesatt av alle i sin egen Kongress etter hennes siste kommentar.  Hun er ikke bare antisemittisk, nå er hun er anti-amerikansk også. Hun sidestiller Amerika med Taliban, med Hamas. Hun diskrediterer vår største allierte i Midtøsten: Israel.

– Jeg lover dere dette. Hvis vi er heldige nok til å få flertallet, ville ikke Omar tjene i utenrikssaker og heller ingen andre som har et antisemittisk, anti-amerikansk syn. Det er ikke produktivt, og det er ikke riktig.

What do you have to lose?  spurte Cicely Davis for Kongressen før mellomvalget. Hun kjempet mot Ilhan Omar. Innbyggere i Minnesotas 5th distrikt hadde alt å tape, men likevel vant den radikale Kongresskvinnen med 75 % av stemmene.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.