Tirsdag 9. august er det primærvalg i Minnesota og søkelyset er rettet mot femte kongressdistrikt, hvor den sittende representanten Ilhan Omar står overfor en utfordring fra tidligere byrådsmedlem i Minneapolis, Don Samuels. Distriktet inkluderer Minneapolis og nærliggende forsteder.

Don Samuels er ikke den eneste som utfordrer Omar. Hun møter konkurranse fra AJ Kern, Albert Ross, Don Samuels og Nate Schluter fra Minnesotas Democratic–Farmer–Labour Party (DFL) for tiden det dominerende partiet i staten, ett av to lokale demokratiske parti, det andre er North Dakota Democratic – Nonpartisan League Party. På den republikanske siden kjemper Cicely Davis, Guy T. Gaskin og Royce White.

«Are Minneapolis Democrats Sane Enough to Dump Ilhan Omar, Elect Don Samuels? », spør Ryan Mills i konservative National Review. Han har intervjuet Don Samuels, en soft-spoken 73 år gammel jamaicansk immigrant, som har vært profesjonell leketøysdesigner, og en tidligere byrådsmedlem i Minneapolis og i skolestyret. Han leder en organisasjon som hjelper fattige mennesker med å starte små bedrifter og løse lokale problemer. Han er en underdog i løpet mot Omar, en politisk kjendis og Squad-medlem. Omar har konsekvent vært involvert i kontroverser og regelmessig kommet med det som mange ser på som antisemittiske og anti-amerikanske kommentarer. Hun er kjent for sin radikale politikk, misbruk av kampanjemidler, og skaper overskrifter med krumspring og skandaler

Sommeren 2020, da kriminaliteten skjøt i været under Covid-19-pandemien og i kjølvannet av George Floyd, bekymret Don Samuels seg for nabolaget i Nord-Minneapolis. I 25 år har Samuels og hans kone, Sondra, vært ledere i arbeidet med å stabilisere Jordan-området, et av de mest utfordrende i byen. Samuels var stolt av det han og naboene hadde oppnådd i løpet av årene, men han var bekymret for at alt de hadde bygget opp gikk i oppløsning, raskt. 

Venstreorienterte aktivister, opprørt over Floyds drap, krevde at byen defunded sin politiavdeling. Et flertall av bystyremedlemmene var om bord, det samme var distriktets demokratisk-sosialistiske kongresskvinne, Ilhan Omar, som kalte Minneapolis politiavdeling «rotten to the root.» De høyeste stemmene var sikker i sin sak: Politiet var problemet.

Men Samuels var sikker på at et stille flertall av innbyggerne ikke var for det radikale forslaget. Politiavdelingen trengte reform, men det betydde ikke at Minneapolis trengte færre eller ingen politi. Etter Samuels vurdering trengte byen flere og bedre politi. Så Samuels og syv av naboene hans saksøkte byen, og hevdet at Minneapolis’ politibemanning var så lav at det brøt med byens charter. De hadde rett og fikk støtte av statens høyesterett. I fjor høst ledet Samuels en vellykket kamp og bekjempet en folkeavstemning som ville ha eliminert politiavdelingen totalt, og erstattet den med en vagt definert offentlig Public Safety department.

Tirsdag håper Samuels å få en ny politisk seier: å slå ut Omar i Minnesotas demokratiske primærvalg, og bli den klare favoritten til å ta hennes plass i kongressen. I utgangspunktet hadde Samuels gitt sin støtte til Omar, en tidligere somalisk flyktning, i håp om at hennes minoritetsstatus ville gjøre henne til en ekte forener:

«I stedet har hun vist seg å være en splittende kraft i kongressen. Over tid forventet vi at hun skulle lære og bli bedre i jobben. Faktisk virker det som om hennes disposisjon for konflikt og å skille seg ut og ikke samarbeide blir verre.»

Omars kampanje har forsøkt å male Samuels som en bedriftsstøttet konservativ, men han beskriver seg selv som en Obama-demokrat. Men det er grunner til at konservative ønsker ham lykke til på tirsdag, mener Mills. I tillegg til sin støtte til politiet, har Samuels gjennom årene fått kritikk fra venstresiden for sin støtte til skolevalg.  Han mener det er umoralsk å tvinge fattige foreldre til å sende barna sine til skoler i fattige nabolag som mangler ressurser. Han støtter hver mor som ønsker det beste for barnet sitt og den beste skolen.

Viktigst av alt, har Samuels sannsynligvis den beste sjansen til å beseire Omar i det mest demokratisk-tilbøyelige distriktet i staten, og et av de mest liberale i landet. Samuels kampanje har samlet inn mer penger enn Omars. Han ble støttet av Star Tribune, den største avisen i staten. Og han har støtte fra Minneapolis populære tidligere politisjef, Medaria Arradondo, samt flere tidligere ledere av lokalpartiet DFL.  Mike Erlandson, en tidligere DFL-leder mener han er en pragmatisk person som har vært en stor leder i samfunnet.

Samuels beskriver seg selv som en samarbeidspartner som engasjere seg i samfunnet sitt, og ikke trekker til det ytterste ekstreme. Han ønsker å bygge relasjoner med kolleger på begge sider, og håper det vil hjelpe republikanske medlemmer av kongressen til å se ham ikke som en politisk fiende, men som en kollega med et annet perspektiv.

Han sier noe som mange burde ta innover seg og som er glemt i dagens tøffe politiske klima:

«Når du har et forhold til noen, kan du faktisk si, ‘Du vet, jeg er uenig med deg, men jeg liker deg og jeg stoler på deg. Så jeg kommer til å gi meg nå, og så gjør vi et kompromiss.’ Da er det lettere å bygge broer. Hvis noen ser menneskeheten i deg, og stoler på deg, stoler på at du mener det beste, at du elsker landet, og at du har barn som dem, og du vil se det samme. En god fremtid for dem og dine barn og deres barn.»

I tillegg til å angripe Omar for hennes anti-politi-retorikk, har Samuels kritisert henne for stemmene hennes mot russiske oljesanksjoner, mot beslagleggelsen av russiske oligark-eiendeler og mot den todelte infrastrukturloven, som ikke var stor nok for henne. Lokalt oppfordret hun i fjor høst velgerne til å sette byens venstreorienterte ordfører, Jacob Frey, på plass i et forsøk på å beseire ham, på grunn av hans motvilje mot defund politiet-politikk.

«Hun har vært ute av kontakt med velgerne,» sier Samuels. Han har møtt eldre somaliere som  støtter hans kandidatur, og påpeker at Omar ble høylytt buet i juli da hun gikk på scenen under en lokal konsert av en somaliske sanger.  Somali-amerikanere i mengden ropte “get out!» og «get the f*ck out of here!».

Likevel vil det være vanskelig å beseire Omar, en progressiv darling i et desidert progressivt distrikt, skriver Mills. Hun er offisielt godkjent av DFL og har støtte fra medlemmene. Omars kampanje la ut en meningsmåling forrige måned som viste at hun vant 60 prosent av sannsynlige demokratiske velgere. Samuels kampanje svarte med sin egen meningsmåling hvor han hadde en liten ledelse.

I 2020 tapte Omars mer moderate motstander, advokat Antone Melton-Meaux, primærvalget med nærmere 20 poeng, til tross for en massiv innsamlingsfordel. Men Samuels bemerker at 2022 er et helt annet politisk miljø enn 2020, da defund-bevegelsen var i full gang, og ytre venstre var energisk, med Donald Trump som deres politiske fiende.

Samuels tror han vil vinne med en koalisjon av gammeldagse demokrater, lei av år med høylytt og splittende politikk, sammen med de svarte velgerne som overveldende motsatte seg defund-bevegelsen. «Vi vet hvor disse menneskene er, og vi går etter dem.» Med sine 73 år er Samuels nesten dobbelt så gammel som den 39 år gamle Omar. Han  ser på alderen som en fordel. Han stiller ikke til Kongressen for å bli kjendis eller stryke egoet sitt og sier at han er i den klokeste fasen av sitt livet.

Republikaneren Cicely Davis er en ildsjel som er klar til å gjøre hva som helst for å gjenopprette velstanden til Minneapolis og forene statens femte kongressdistrikt. Som kongresskvinne vil Cicely stå opp mot marxismen og få slutt på rasepolitikken i Washington. Men først må Davis vinne GOP-primæren mot to andre kandidater, og hun fremstår som den mest sannsynlige kandidaten til å gå videre til mellomvalget senere i år.

Ilhan Omar flyktet fra Mogadishu med familien for å rømme fra borgerkrigen i Somalia og ble tatt i mot med åpne armer i USA. Hun har opplevd The American Dream og blitt valgt til et av det høyeste vervet i USA. Jeg er selv immigrant til USA og det er uforståelig at hun kan spy ut sin anti-amerikanisme og jobbe iherdig med å forandre USA til, unnskyld at jeg sier det, det s*****le landet hun kommer fra. Og i tillegg bli hyllet av den radikale venstresiden. Det er sterke ord, men menneskerettighetsaktivisten Ayaan Hirsi Ali sa omtrent det samme:

«Hun er i kongressen – den amerikanske kongressen – og hun sier: ‘Hvorfor demonterer vi ikke hele greia?’  Det får deg til å lure. Hvorfor flykte fra Mogadishu, hvorfor flykte fra anarki, hvorfor flykte fra undertrykkelse – og så komme til USA og gjøre alt ditt beste for å gjøre Minnesota og USA til Mogadishu?»

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.